fbpx

Talon ”mummolan haju” ei tarkoita aina hometta – hajulähde voikin löytyä tetrakloorianisoli-yhdisteestä

Tetrakloorianisoli voi olla vanhan talon hajun syynä

Imelä ja samalla tunkkainen vanhan talon haju tuo mieleen mummolamaisen hajun. Joillekin se on varoitus siitä, että talossa on hometta. Tuollainen haju ei aina tarkoita sitä, että talo olisi hometalo, vaan paha tuoksahtelu voikin johtua muustakin ja syynä on aika usein yhdiste nimeltään tetrakloorianisoli.

Tästä syystä talo alkaa haisemaan, jos syynä on tetrakloorianisoli

Uudet talotkin voivat olla hometaloja, mutta ne eivät voi haista tetrakloorianisolille. Sitä ei nimittäin löydy yleensä kuin 30–90-luvulla rakennetuista taloista, koska Talokatsastus-sivuston mukaan sitä käytettiin Suomessa puun sinistymisen estoaineena sahateollisuudessa vain tuolloin.

Kaiken takana on kemiallinen reaktio, jonka kykenee aiheuttamaan vähäinenkin kosteus. Kosteuden vaativa reaktio tapahtuu rakennusten puuosissa, jotka on suojattu puunsuoja-aineella. Tuo puunsuoja-aine alkaa vähitellen vuosien saatossa tuoksahtelemaan, jota voidaan luulla homeentuoksuksi, jota se ei kuitenkaan ole.

Reaktiota nopeuttaa myös lämpötilojen vaihtelut. Siksi talvisin kylmillään olevat rakennukset alkavat haista ”mummolalle” nopeammin kuin asuintilat, joita pidetään talvellakin lämpiminä. Hajun erottaa myös selkeämmin, jos rakennuksessa on paljon kosteutta ja lämpötilaeroja.

On syytä olla tietoinen, että tetrakloorianisoli saatetaan sekoittaa mm. vesieristeistä ja kattohuovista löytyvään kreosoottiin. Kreosootti on erittäin vaarallista syöpää aiheuttavaa ainetta.

Terveyshaittoja on vaikea arvioida, jos haju ei johdukaan homeesta

Epäilys homeesta on syytä selvittää, koska homeisessa talossa asuminen tai jopa piipahtaminen kylässä saattaakin olla terveydelle todella vaarallista.

Jos haju johtuu tetrakloorianisolista, haju tarttuu helposti esimerkiksi vaatteisiin, huonekaluihin, tekstiileihin, iholle, hiuksiin ja lemmikkien turkkiin, kuten home. Sitä ole helppoa poistaa niistä tai se voi olla suorastaan mahdotonta, kuten homeen hajunkin kohdalla.

Asumisterveysliiton mukaan ei ole vielä pystytty todistamaan, onko tetrakloorianisolista haittaa terveydelle, koska sen haittoja terveydelle on vaikea arvioida. Pelkkä hajuhaitta on kuitenkin jo riittävän hyvä syy saada kodista lähes kaikkeen tarttuva ikävä haju pois.

Sama tuttu haju löytyy myös viinipullon korkeista, joka auttaa hajuhaitan tunnistamisessa

Sisäilmassa on hajuhaittoja monesta eri syystä. Hajunlähteen selvittäminen on vaikeaa ilman ammattilaisen apua. Vaikka olisi joskus todistettavasti haistanut talossa homeen, samalta haiseva talo voikin ollakin homeesta vapaa. On vaikea olla varma, onko haju ihan samanlainen kuin mikä hometalossa oli.

Pistävän tai muuten häiritsevä hajun lähde kannattaa selvittää ammattilaisen avulla. Ennen ammattilaisen saapumista kykenee itsekin saamaan jotain selville siitä, voisiko kyseessä olla vain hajuhaitta. Jos on joskus haistellut viinipullon korkista lähtevää homemaista hajua, ei silloinkaan ole kyse homeesta, vaan tässäkin tapauksessa tetrakloorianisolista, joka on saattanut pilata viinin maun. Sama haju saattaa olla syynä myös kodin tuoksahtelussa, ja jos näitä hajuja vertailee keskenään ja ne tuntuvat samoilta, kodin hajun syypää on ehkä selvitetty. On silti syytä ottaa hajuntunnistamisen jälkeen yhteyttä ammattilaiseen, josta lisää seuraavassa kohdassa.

Näin hajunlähteen selvittäminen tehdään ammattimaisella tavalla

Jos talossa haisee epämiellyttävälle homeentapaiselle, pelkkä haistaminen ei auta selvittämään sitä onko hajussa kyse jostakin vaarallisesta vai pelkästään hajuhaitasta. Talolle on silloin hyvä teetättää ammattilaisen tekemä kuntotarkastus, jonka yhteydessä selviää mistä hajussa on kyse. Rakenteita avaamalla saadaan otettua näytteitä, joita tutkitaan laboratoriossa. Laboratoriotutkimuksessa saadaan lopullinen selvyys sille, onko syynä puunsuoja, joka on ajansaatossa alkanut haisemaan.

Hajuhaitta saattaa johtua valitettavasti myös homeesta. Silloin rakenteita voidaan joutua avaamaan enemmänkin, jotta tiedetään missä kaikkialla hometta löytyy. Näin ajateltuna, jos hajun syyksi paljastuu vanhanajan puunsuoja, se on jollakin tavalla hyvä uutinen. Seuraavassa kohdassa kerrotaan kuinka vaikea siitä ongelmasta on päästä hajuhaitan puolesta eroon, joka ei ole kaikissa tapauksissa täysin mahdoton tehtävä.

”Mummolan hajun” poistaminen talosta ja irtaimistosta on usein vaikea tehtävä

Tunkkainen haju vaatteissa ja irtaimistossa ei ole helposti tunnistettavissa, jos asuu itse talossa, josta hajunlähde on lähtöisin. Homemaiseen hajuun voi tottua niin, että sitä ei enää erota. Muut ihmiset saattavat sen sijaan haistaa sen. Siksi siitä kannattaa mainita muille, jos haistaa heidän vaatteistaan mummolamaisen ja vahvan hajun. Se voi pelastaa jopa heidän terveytensä, jos hajunlähde on home. Jos kyseessä on puunsuojan aiheuttamasta reaktiosta lähtevä haju, kukaan tuskin haluaa haista sillekään eikä millekään pahalle.

Näin hajut saadaan omaisuudesta ja pinnoilta pois – kaikkea ei ole pakko hävittää

Vaatteet, kodin pinnat, huonekalut ja muun irtaimiston puhdistaminen ja käsittely ovat tärkeässä osassa hajuhaitoista eroon pääsemisessä. Tee se hyvien ohjeiden avulla. Tässä on kattavat ohjeet, kuinka hajuhaittoja käsitellään oikeilla tavoilla riippuen siitä mistä tuotteista on kyse:

  • Vaatteet. Tehokas tapa saada vaatteet haisemaan taas hyvälle, on pestä vaatteet mahdollisimman kuumassa vedessä. Etikkapesukin saattaa toimia eli laittaa haisevien vaatteiden mukana pesukoneeseen pienen lirauksen etikkaa. Kuivaa vaatteet kuivausrummussa ja silitä ne.
  • Kodin pinnat. Pintojen maalaaminen tai hiominen toimivat hyvin hajunpoistossa. Riittävä ilmanvaihto ja tuulettaminen ovat myös hyviä apukeinoja, mutta ehkä vain hetken ajan.
  • Astiat ja muu pieni irtaimisto. Jos haisevat tuotteet kestävät lämpöä, niitä kannattaa käyttää 100 asteiseksi lämmitetyssä saunassa tai muussa lämmönlähteessä.
  • Huonekalut. Suuret huonekalut eivät mahdu saunaan, jossa lämpö voisi poistaa niistä hajujälkiä. Saunan lämmön kanssa pitää olla muutenkin tarkkana, ettei synny palovahinkoja. Imurointi, tuuletus ja kostealla pyyhkiminen ovat sen sijaan mahdollisia tapoja poistaa huonekaluista homemaisia hajuja.
  • Matot. Matot puhdistuvat hajuista parhaiten, kun ne viedään mattopesulaan.
  • Lelut. Lasten lelut puhdistetaan samalla tavalla kuin muu kodin irtaimisto riippuen siitä onko kyseessä vaikkapa kovapintainen tai tekstiilistä tehty lelu ja kestääkö lelu kuumentamista tai vaikkapa pesukoneessa pesua.
  • Taulut ja kirjat. Tauluille ja kirjoille riittää pelkkä huolellinen pyyhkiminen ja mahdollinen imurointi.
  • Vuodevaatteet ja patjat. Patja ja vuodevaatteet on syytä vaihtaa uusiin muutaman vuoden välein. Siksi kaikista paras keino niiden kohdalla on vaihtaa ne heti uusiin. Niitä ei kannata alkaa pesemään hajuista.

Jos nämä keinot eivät toimi eli hajuista ei pääse eroon, on ainoa keino se, että haisevat tuotteet hävitetään. Tämä voi tulla kalliiksi, koska tetrakloorianisolin haju voi tarttua lähes kaikkeen kodin irtaimistoon. Kuitenkin ennen kuin antaa periksi, pesu ja tuuletus on hyvä tehdä huolellisesti.

Vaatteiden hävitys tetrakloorianisolin takia

Kaikki itselle tärkeät asiat halutaan ehkä silti säilyttää, vaikka niistä ei saisi hävitettyä hajuhaittoja. Valokuvat ja korut eivät ole hajuhaittana, jos niitä säilöö tiiviissä rasiassa. Asiakirjat ja muut ei usein tarvittavat asiat on hyvä säilöä, jos mahdollista, muualle kuin asuintiloihin.

Muista vaihtaa imuripussi uuteen, jotta tämän yhdisteen hajut eivät pääse uudelleen takaisin kodin ilmaan imurin kautta. On hyvä hävittää kaikki muutkin siivoukseen käytetyt tuotteet, kuten luutut ja mikrokuituliinat.

Otsonointiakin kannattaa kokeilla hajunpoistoon, joka kannattaa teettää ammattilaisen avulla, jolloin siitä saa muutakin kuin vain lyhytkestoisen avun. Ammattilaiset käyttävät otsonia, joka tappaa jopa asunnossa kasvavia bakteerikasvustoja.

Vaikka hajuista ei olisi terveyshaittaa, löytyy niistä muita haittoja

Pelkästä hajusta kärsiminen ei ole välttämättä hyvä syy hävittää koko irtaimistoa, varsinkin jos se tulee kalliiksi eikä ole terveydelle haitallista. Jos haluaa päästä hajuongelmasta eroon tai korjata hometalon, sen kustannukset saattavat olla niin suuria, että tulee halvemmaksi rakentaa kokonaan uusi talo.

Rakennuksissa, joissa homeen tuoksu ei johdu homeesta eikä ole todettu vaarallisiksi asua, ei silti välttämättä haluta asua. Homemainen vahva tuoksahtelu aiheuttaa monia muita ikäviä asioita, vaikka terveys ei olisikaan vaarassa. Vaatteissa leijuvaa hajua voidaan hävetä. Hajuallergia tai herkkyys hajuille estää talossa asumisen, jolloin pelkistä pahoista hajustakin halutaan päästä eroon.

Asunnon korjaamiseen sekä uusien tavaroiden ja irtaimiston ostoon ei ole kaikilla varaa, jolloin pitää vain yrittää kestää. Yksi keino on myydä se sellaiselle, joka kestää hajua. Hajut, vaikka ne eivät olisi vaarallisia, saattavat alentaa asunnon myyntihintaa. Hajuongelma voi tulla joka tapauksessa kalliiksi, koitti siitä selviytyä millä mahdollisella tavalla vain.

On tärkeä teetättää asunnolle kuntotarkastus ennen asuntokauppoja

Oli homemaisen hajun syynä mikä tahansa, sen poistaminen on todennäköisesti kallista. On hyvä kiinnittää rakennukseen ja varsinkin sen hajuihin huomiota jo asuntonäytössä. Vaikka rakennuksesta ei tuntuisi lähtevän minkäänlaisia merkittäviä hajuja, asuntoon on silti syytä teettää kuntotarkastus hyvin tarkoin. Sillä säästyy mahdollisilta ikäviltä yllätyksiltä, joita hajuhaitatkin ovat.

Homemainen hajunlähde voi olla rakenteissa eikä ole sieltä vielä siihen mennessä aiheuttanut tuoksahteluja. Ne voivat tulla haitoiksi vasta myöhemmin. Varsinkin vanhoissa rakennuksissa kunnollinen tarkastus on erittäin tärkeää. Kun asunto on kunnolla tutkittu, tietää onko sitä kannattavaa ostaa. Ikäviä yllätyksiä löytyy toki uusistakin rakennuksista, mutta varsinkin hajuyllätykset ovat vanhojen rakennusten ongelmia.

Asuntokaupan purku tai hinnanalennus ovat mahdollisia, jos jotain ikävää tulee vähän myöhemmin esille esimerkiksi homehaittoja. Sillekin löytyy takaraja, milloin kaupan purku ei ole enää mahdollista. Myyjällä on mahdollista vedota siihen, ettei hajuista ollut puhetta ennen myyntiä. Siksi asunnon haistelu kannattaa tehdä kaiken muun tarkastuksen ohella.

Yhteenvetona tetrakloorianisolin tuoma hajuhaitta

Vaikka talossa leijaileva homeinen haju ei tarkoita aina sitä, että talossa olisi hometta, ei talon pitäisi koskaan haista homeelle. Kun vanhoissa taloissa käytetty puunsuoja alkaa haisemaan samalta kuin home, hajulähteestä on hyvä yrittää päästä eroon, jos siihen on varaa. Ei ole voitu todistaa, että se olisi vaarallista, mutta sitäkään ei ole voitu todistaa, että se ei olisi vaarallista. Pahalta tuntuvat hajutuntemukset tuskin tuovat mitään terveysvaikutuksia, vaan ennemmin toisin päin.

Lähteet:

https://www.asumisterveysliitto.fi/toiminta/artikkeliarkisto/vanhan-talon-haju-tetrakloorianisoli

https://www.talokatsastus.fi/sisailmaselvitys/