Desinfiointipuhdistukset tehdään aina tiimeittäin esimiesvetoisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että työtä johtaa aina henkilö, jolla on yli kolmen vuoden kokemus siivoustyöstä, sekä kokemus laitossiivoustyöstä hoitotyön ympäristössä, kuten sairaaloissa, palvelutaloissa, terveyskeskuksissa ja yksityisklinikoilla. Palvelustamme saa tilattaessa toimenpideraportin.

Yleistä puhdistusmenetelmistä

Puhdistuksissa käytetään aina asianmukaista välineistöä, ja puhdistusliinoina käytetään Vileda MicroRoll -kertakäyttöliinoja (100% mikrokuitua), jotka hävitetään työn jälkeen. Puhdistusaineina voidaan käyttää esimerkiksi OxivirPlus, Apesin SDR ja Virex Desinfiointiainetta.

Puhdistuksissa voidaan myös käyttää höyryä tai kuumakäsittelyä. Jokainen tapaus on yksilöllinen ja puhdistusmenetelmät sovitaan aina asiakkaan kanssa ennen työn toteutusta.

Yleistä puhdistusmenetelmistä

Puhdistuksissa käytetään aina asianmukaista välineistöä, ja puhdistusliinoina käytetään Vileda MicroRoll -kertakäyttöliinoja (100% mikrokuitua), jotka hävitetään työn jälkeen. Puhdistusaineina voidaan käyttää esimerkiksi OxivirPlus, Apesin SDR ja Virex Desinfiointiainetta.

Puhdistuksissa voidaan myös käyttää höyryä tai kuumakäsittelyä. Jokainen tapaus on yksilöllinen ja puhdistusmenetelmät sovitaan aina asiakkaan kanssa ennen työn toteutusta.

Tartuntataudit

Puhdistusmenetelmissä noudatetaan aina viranomaisen suosittamaa siivoustyömenetelmää ja puhdistusainetyyppiä. Alla yleisimmät ja ajankohtaisimmat tartuntataudit.
Lähde: THL

Koronavirus COVID-19 vaatii tarkkaa siivousta

Koronavirus voi tarttua ihmisestä toiseen. Tartuntaketjuja on todettu perheenjäsenten välillä ja terveydenhuollon henkilöstöllä. Virus leviää helpointen paikoissa, joissa oleskelee paljon ihmisiä samanaikaisesti. Koronavirusta voi levittää tietämättään myös täysin oireeton henkilö.

On mahdollista, että koronavirus tarttuu myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät kuitenkaan säily päiväkausia pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu. Taudin itämisajaksi on arvioitu 2–12 päivää, keskimäärin noin 4-5 päivää.

Koronaviruksen torjunta tehdään ennaltaehkäisevästi hyvää käsihygieniaa noudattaen ja kosketuspintoja desinfioiden. Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Ilmassa virukset eivät säily. Tilat, joissa varmistettu COVID-19-tartunnan saanut henkilö on oleskellut, tulee siivota ennen kuin tila voidaan ottaa uudelleen käyttöön.

Optimasiivouksen henkilöstö tekee suojavarusteissa ja tehokkailla puhdistusaineilla puhdistuksia tiloihin, joissa on oleskellut COVID-19 virukseen altistineita tai virukseen sairastuneita henkilöitä.

COVID-19 koronaviruksen torjuntaan käytettävät siivoustoimet TTL:n ohjeistuksen mukaisesti: https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/ohje-siivoukseen

Salmonella – siivous kosketus- ja ruoankäsittelypinnoilta

Salmonella leviää yleensä bakteeria kantavan ihmisen tai eläimen ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden välityksellä. Se voi myös tarttua ihmisestä toiseen, jos esimerkiksi käsihygienia on puutteellinen. Lemmikkieläimet, erityisesti matelijat, voivat myös olla tartunnanlähteenä.

Salmonellaa ennaltaehkäisevä siivous on erityisen tärkeää WC-tiloissa, sekä tiloissa joissa käsitellään ruoka-aineita tai valmistetaan ruokaa. Salmonellan tavallisimpia tartunnanlähteitä ovat muun muassa:

  • raaka tai huonosti kypsennetty liha
  • pastöroimaton maito
  • idut
  • ulkomaista alkuperää olevat tuoretuotteet, kuten vihersalaatit

Norovirus – siivous ja desinfiointi

Noroviruksen saastuttamien pintojen siivoaminen vaatii huolellisuutta. Tärkein toimenpide on kosketuspintojen desinfiointi ja käsihygienian erityishuomiointi. Norovirukset aiheuttavat usein vatsatautiepidemioita esimerkiksi sairaaloissa, kouluissa, hotelleissa, risteilylaivoissa ja kylpylöissä.

”Norovirukset kestävät 60 minuutin ajan 60°C lämpötilaa ja ph-vaihtelua 2–9,5 sekä pitkiä aikoja korkeaa klooripitoisuutta (yli 1 mg/l tai ppm aktiiviklooria). Noroviruksen tuhoamiseksi elintarvikkeiden käsittelyyn suositellaan 90°C lämpötilaa vähintään kahden minuutin ajan, vaikka kokeellinen näyttö tästä puuttuu. Norovirus voi säilyä infektoimiskykyisenä huoneenlämmössä esimerkiksi oksennuksen tahraamassa matossa jopa 12 vuorokautta.”.

Lähde: Kansanterveyslaitos

Kalikiviruksiin kuuluvat norovirukset ovat yleisimpiä aikuisten vatsatautien aiheuttajia. Myös lasten vatsataudeista merkittävä osa johtuu noroviruksista.

Seuraavilla toimenpiteillä tartuntoja voidaan vähentää merkitsevästi:

  • hyvä käsihygienia (käsien pesu vedellä ja saippualla)
  • kosketuspintojen desinfektio
  • kohortointi (sairastuneiden ja altistuneiden eristäminen terveistä)
  • sairastuneen henkilökunnan jäsenten pitäminen poissa työstä kaksi vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen

Eläinten taudit – desinfiointisiivousta pinnoilta ja kankaiden höyrypuhdistusta

Koirien sekä kissojen loistaudit ja esim. kissan giardia vaativat asunnon desinfiointi puhdistuksen sekä tekstiilien kuten päiväpeittojen sohvien, nojatulien höyrypuhdistuksen.

Syyhysiivous

Siivous tulee suorittaa jokaisen voidehoitokerran jälkeisenä päivänä. Syyhysiivous tulee keskittää makuuhuoneisiin, olohuoneeseen ja tiloihin, joissa oleskellaan päivittäin. Esimerkiksi omakotitalon kellaritiloihin siivoustoimia ei tarvitse tehdä.

Tekstiilit/Irtaimisto

Syyhysiivouksessa Pestään asunnon vaatteet, pyyhkeet ja vuodevaatteet 60° pesuohjelmassa. Vaihtoehtoisesti voidaan pitää tekstiili-irtaimistoa ulkona esim. terasilla/parvekkeella jos ajankohta on talvi ja riittävästi pakkasta. Pakkaselle altistamisaika 1pv-2pv, ilman pakkasta 3pv ulkosalla tuulettaminen.

Tekstiilejä voidaan myös pitää kuumakäsittelyssä kodinsaunassa, mutta paloturvallisuustekijät tulee aina huomioida ja tätä toimintoa ei suositella suurelle määrää irtaimistoa.

Kodinpinnat

Syyhysiivouksessa imuroidaan tehokkaalla hepa-imurilla asunnon kaikki käyttöpinnat ja kalusteet, erityisesti tekstiilipintaiset kalusteet, kuten sohvat, nojatuolit, rahit, ja sängynrungot

Syyhysiivouksessa käydään kodin kosketuspinnat läpi Oxivir desinfiointiaineella siten että ovet, tuolit, pöydät, käyttöpinnat, saniteettitilat ja asunnon lattiat käydään nihkeäkostealla läpi käyttäen Oxivir desinfiointiainetta.

Viemäristön putkirikot ja vesivahingot – bakteerien puhdistus

Tyypillinen kohde on viemärivahingon jälkeinen desinfiointipesu pinnoille, jotka ovat altistuneet bakteerikannoille. Desinfioitavia pintoja ovat lattiat ja kaikki kosketuspinnat, kuten ovet, ovenkarmit, valokatkaisimet, pesualtaat, hanat, wc-istuimet jne. Desinfiointipesuja teemme päivystyspalveluna ja pyrimme toimimaan 2h vasteajalla.

Viemärivahingon siivous ravintola ja ruokailutiloissa.

Esimerkiksi jos ravintolan wc-tiloissa lilluu eritteistä vettä lattioilla ja tiloissa on tehty viemärin avaus huoltoyhtiön toimesta, niin tilat tulee aina desinfioida. Puhdistustoimet pitää tehdä aina, jos viemärivahinko on sattunut tiloissa joissa käsitellään, tarjoillaan ja myydään ruokaa.

Allergiasiivouksen ja perinteisen siivouksen ero on suuri

Asiakkaamme saavat asianmukaisen raportin, josta käy ilmi mitkä kaikki pinnat on puhdistettu, millä työmenetelmällä ja mitä ainetta käyttäen, sekä mahdolliset jatkotoimenpide suositukset kerrotaan.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Soita päivystysnumeroon 080 015 5525 tai ota yhteyttä oheisella lomakkeella.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Muut erikoissiivouspalvelut