Otsonointi on tehokas ilmanpuhdistusmenetelmä, kun huoneisto tai joku muu tila halutaan hajuttomaksi. Teemme huoneistojen hajunpoistoja otsonoimalla esimerkiksi kuolinhuoneistojen kalmanhajun poistamiseksi, ja tupakkahuoneistossa tupakan tervanhajun vähentämiseksi. Otsonointi tehoaa myös esimerkiksi asuntoihin, joissa on käytetty erillaisia tuoksukynttilöitä tai suitsukkeita. 

Paistorasvan haju ja eläinperäiset hajut on myös mahdollista saada pois

Otsonoimalla on saatu myös pinttynyt paistorasvan haju pois, kuten myös ummehtuneelle tuoksuneet kellarit ja ”mummonmökit” raikkaan tuoksuiseksi. 

Otsonointi kosteusvaurio kohteissa

Otsonoinnin teho ei jää yksin hajuhaittojen poistamiseen, sillä se poistaa tilasta epämiellyttävien tuoksujen lisäksi terveydelle haitallisia home- ja hiivasieniä sekä bakteereja. Otsonointia käytetään yleisesti tiloissa, jotka ovat kärsineet kosteusvaurioista ennakoivana hometorjuntana.

Otsoni tappaa alkutekijöissä olevia baktererikasvustoja on siten hyvä menetelmä esim vesivahingon jälkeisen kuivatustyön viimeistelyvaiheeksi. Silloin saadaan varmistettua että rakenteissa oleva mahdollinen alkukasvusto tuhoutuu. Otsonisaattorit ovat kooltaan sen kokoisia että ne saadaan myös avatun lattian välipohjaan asennettua. Me Optima vahinko ja siivouspalvelussa teemme vesivahinkojen kokonaisvaltaisia torjunta ja saneeraustöitä. 

Lemmikkkien ominaistuoksu ja  eritteiden haju myös otsonoimalla vähennettävissä

Toinen erittäin yleinen ongelma asunnoissa on lemmikkien haju. Etenkin kissojen ominaishaju on hyvin voimakas, ja siksi kissanomistajat tunnistaa jo kaukaa. Ongelma on se, että haju tarttuu myös huoneistoihin, joissa kissat asuvat pitkiä aikoja.

Suurin ongelma piilee useimmiten kylpytiloissa, joissa yleensä pidetään kissanhiekkalaatikkoa. Vaikka kissan omistaja ei välttämättä haista hajua enää itse, asunnossa vierailivat tunnistavat jo ovella tutun tuoksun. Vaikka eläin olisi viety tilasta pois, haju leijailee ilmassa vielä pitkään.

Otsonaattori puhdistaa asunnoista pinttyneen lemmikkieläinten hajun tavallisesti parissa vuorokaudessa. Otsonointikäsittely on hyvä tehdä, mikäli kissat tai koirat aiheuttavat allergiaa, sillä allergiselle pelkkä kotieläimen tuoksu voi aiheuttaa oireiluja. Käsittelyn jälkeen erilaisten sisäilmaongelmien vuoksi oireilevat voivat hengittää vapaasti.

Auton otsonointi

Kesäisin teillä näkee paljon kulkupelejä, joiden ikkuna avautuu säännöllisesti. Ulos pilkistää savukkeen hehkuvan punainen pää, ja pian takaatulevan tuulilasiin lentää nokinen natsa. Toisin kuin sisätiloissa, autossa tupakoiminen ei ole kiellettyä, joten moni ottaa ilon irti kauniista kesäkeleistä.

Ostotilanteessa uutta omistajaa ei välttämättä naurata. Jos on itse tottunut hengittämään raikasta ilmaa, tunkkainen tupakanhaju aiheuttaa helposti päänsärkyä. Asiaa pahentaa taustapeilissä roikkuva wunderbaum, jolla hajuhaittoja on yritetty peitellä. Keinotekoiset hajusteet ovat monelle jopa pahempi päänsäryn aiheuttaja kuin itse tupakka. Kaunis koriste ei juuri ylennä mieltä, jos ajaminen on silkkaa kärsimystä.

Ongelmaa on onneksi olemassa nopea ratkaisu, sillä otsonipuhdistus ei rajoitu yksin rakennusten puhdistamiseen. Otsonilla voidaan poistaa hajuhaitat rakennusten tapaan esimerkiksi autoista samoin kuin asuntovaunuista, veneistä jne.

Otsonoinnissa otetaan huomioon tilan koko, ja siksi auton hajuhaitoista pääsee eroon tavallisesti alle vuorokaudessa.

Auton otsonoinnissa pätevät samat säännöt kuin rakennusten otsonikäsittelyssä: auton sisätilat on tehtävä ilmatiiviiksi, jotta otsoni pystyy puhdistamaan tehokkaasti. Autoon ei saa mennä käsittelyn aikana, ja se on tuuletettava huolellisesti otsonoinnin jälkeen.

Käsittelyn jälkeen auton tuoksumaailma on neutraali: häiritsevät hajut ovat kadonneet ja päänsärky poissa. Voit nauttia ajamisesta täysin rinnoin!

Otsonointi ei poista likaa ja tervaa 

Otsonointi ei poista kuitenkaan fyysistä pintamateriaalien likausuutta ja esim tervan jälkiä.

Tupakka-asunnossa ennen otsonointia on tehtävä OdorX pesu , mikäli huoneistossa on poltettu pitkään ja pinnat ovat selkeän keltaisena tupakan.tervasta. Pesu tarkoittaa sitä, että kaikki pinnat pestään käsin OdorX-hajunsyöjäpesuainetta käyttäen ja mahdollisesti alipaine vesi-imuria joka imee pinnoista tervan säiliöönsä . Käsiteltävää alaa ovat tilan kaikki pinnat kattoa lukuun ottamatta. Pesu ulottuu niin kaappeihin, hyllyille, pöydille ja muille tasoille, oviin, karmeihin ja saranoihin, seiniin ja lattioilla, listoihin kuin lämpöpattereihin. OdorX pesulla voidaan myös pestä tasamaalattuja kattoja, sekä parvekkeen kaikki pinnat.

OdorX tupakkapesun ja otsonoinnin jälkeen monissa huoneistoissa toteutetaan toimestamme vielä huoneiston sulkumaalaus AKROSTOP tai  Tixomatt maalia käyttäen.

Otsonointi laitteistomme

Otsonisaattorimme ovat huomattavasti tehokkaampia kuin kuluttajille vuokrauspalveluiden kautta välitettävät laitteet. Koska otsonointi-laitteidemme teho on jopa 10x tehokkaampi otsonointipalvelumme tuotetaan palveluna eikä esimerkiksi vuokrata laitteita. Otsonointi laitteiden tehot ovat 20g/h-35g/h.

Jokaisella käyttökerralla otsonipatruunan kuluvat, ja työmme on pitää koneet hyvässä toimintakunnossa, sekä täyttää patruunat. Otsonoinnin kustannuksen isoin osa onkin otsonin käyttömäärä, ja laitteiden huoltotarve. 

Otsonointi laitteiden käyttö

Otsoininti laitteet asentaa kohteeseen aina koulutettu työntekijämme, joka tekee tarvittavat ilmaistointikanavien tarkastukset ja mahdolliset eristykset, kuten ulko-ovien teippaukset iv-kanavien peittämiset jne. Otsonointi-laitteemme ovat niin tehokkaita että niissä on aikasuojaus, jonka johdosta käymme välioptimoimassa laitteet 2x päivässä.  

Otsonoitavissa tiloissa ei saa oleskella ihmisiä eikä eläimiä. Kaikki elintarvikkeet tulee pakata ilmatiiviisti tai laittaa esimerkiksi jääkaappiin. Paljaaksi ei saisi jättää mitään, mikä mahdollisesti joutuu jossain vaiheessa suuhun. Mikäli hajut ovat tarttuneet huonekaluihin, vaikkapa sohvatyynyihin tai muihin tekstiileihin, ne kannattaa tekstiilivaahtopuhdistaa ennen otsonikäsittelyä. Tekstiilit olisi hyvä sijoitella ilmavasti niin, että otsoni käsittelee ne läpikotaisin. Esimerkiksi peitteet ja tyynyt voi laittaa roikkumaan kaiteilta tai ripustaa oviin ja hengareihin. Kaappien ovet ja huoneiston sisäovet jätetään auki, jotta otsoni pääsee vapaasti kiertämään huoneistossa.

Laite asetetaan puolentoista metrin korkeudelle otsonoitavaan tilaan. Otsonoinnin tehostamiseksi isoon tilaan kannattaa laittaa tuuletin, sillä otsoni on ilmaa raskaampaa ja painuu helposti lattiapintaan. Tuuletin edistää ilmankiertoa, ja näin otsoni puhdistaa talon lattiasta kattoon. Tuuletin myös pitää ilman liikkeessä, jotta otsoni kulkeutuu kaikkialle huoneistoon.

Otsonaattori on tavallisesti käynnissä yhdestä kolmeen vuorokautta. Ajan pituus riippuu tilan koosta ja hajuhaitan voimakkuudesta. 

Vähäiset hajuhaitat hoituvat kahdessatoista tunnissa, mutta esimerkiksi palovahinko kohteiden ja kalmasiivous kohteiden otsonointi tarpeet ovat isommat. 

Otsonoitavaan tilaan meno on ehdottomasti kielletty laitteiden ollessa päällä. Otsonoinnin jälkeen huoneisto tuuletetaan huolellisesti vähintään kolmen tunnin ajan. Tuuletuksen aikana huoneistossa ei saa oleskella, mutta ikkunan voi käydä avaamassa, jotta raikas ilma pääsee sisälle huoneistoon.

Tuuletuksen jälkeen tila käydään tarkastamassa. Tarpeen tullen otsonointia jatketaan. Jos toimenpide on onnistunut, ja otsoni on tehnyt työnsä, tilaa voidaan käyttää jälleen normaalisti.

Vuokranantaja kohtaa vuokrasopimuksen päättymisen jälkeen usein ikävän ongelman: vuokralainen on tuprutellut sisätiloissa, vaikka se on laissa kielletty. Moni kansalainen harjoittaa laiskuuksissaan tottelemattomuutta ja vetäisee henkoset ikkunan tai pahimmilla pakkasilla liesituulettimen äärellä.

Välinpitämättömyyden seurauksena tupakan haju tarttuu talon kaikkiiin rakenteisiin ja pilaa pahimmillaan jopa naapuriasunnot. Monelle kerrostalon asukkaalle on tullut tutuksi ilmastointijärjestelmästä leijalevat tupakan tuoksu.

Otsoni häätää tupakanhajun tilasta kuin tilasta. Vaikka asunnossa olisi vuosikymmenten ajan asunut paatunut tervakeuhko, muutaman vuorokauden otsonointi tekee ihmeitä. Tupakan haju on usein hyvin tiukassa, joten laite on tyypillisesti päällä vähintään kolme vuorokautta, joskus jopa pidempään riippuen tilan koosta.

Me emme koskaan sano ei, kuuntelemme, konsultoimme, autamme, ja olemme läsnä.