fbpx

Tupakan hajun vaikutus sisäilman laatuun

Tupakan haju vaikuttaa monella ikävällä tavalla sisäilmaan. Siksi kenenkään ei pitäisi polttaa tupakkaa sisällä. Jos tekee niin, altistaa itsensä lisäksi kaikki muutkin samoissa tiloissa oleskelevat tupakan savulle. Passiivisen tupakoinnin lisäksi sisätiloihin jää vielä tupakoinnin jälkeenkin haittoja, joista yksi on hajuhaitta. Se vaikuttaa sisäilman laatuun epäsuotuisasti muutenkin kuin pelkän pahan hajun takia.

Tupakakan savu on haitallista, josta kerrotaan tässä alla, millä kaikilla tavoilla. Se voi jopa aiheuttaa allergisia reaktioita, jos joutuu olemaan tiloissa, joissa on tupakansavun takia huono sisäilma. Tuon hajun haistelu voi olla myös vaarallista. Sillä voi olla epäsuotuisa vaikutus terveyteen pitkälläkin aikavälillä. Saat tietää myös, miten tupakan hajusta pääsee eroon. Se ei ole mikään helppo tehtävä ja siksi se kannattaisi jättää ammattilaisen tehtäväksi. Lisäksi kerrotaan jos sähkötupakasta on yhtä lailla hajuhaitta ja vaarallista muille, jotka ovat savun läheisyydessä tai joutuvat haistamaan sen asunnosta, jossa sitä on poltettu.

Tupakan savun haitallisuus

Tupakan savussa on monia haitallisia kemikaaleja. Siitä löytyy esimerkiksi nikotiinia, tervaa, häkää ja hiilimonoksidia. Siitä löytyy peräti 4 000 kemikaalia ja niistä yli 50 saattaa aiheuttaa syöpää, joista osan on todistettu aiheuttavan syöpää.

Jos tupakkaa polttaa sisällä, näitä epäpuhtauksia jää kiinni sisällä oleville pinnoille, kuten huonekaluihin, seiniin ja tekstiileihin. Sellainen pilaa sisäilman laatua. Hajuhaitan lisäksi niistä on haittaa myös terveydelle. Mutta passiivinen tupakointi on vieläkin vaarallisempaa.

Tupakan savun haistelu siinä vaiheessa, kun savua on vielä ilmassa, on erittäin vaarallista. Jos joku polttaa tupakkaa, on se hänelle itselleen vaarallista, mutta hän aiheuttaa vaaran myös heille, jotka ovat hänen lähellään ja voivat haistaa tupakansavun hajun.

Tupakan savu on vaarallista monilla tavoilla. Se mm. lisää riskejä:

  • syövälle
  • hengityselimistön taudeille
  • verenkiertoelimistön sairauksille

Jos joku polttaa liian lähellä sinua tupakkaa, altistaa hän sinut näille yllä oleville terveyshaitoille. Raskaana olevan olisi syytä pysyä kaukana tupakansavusta eikä varsinkaan polttaa sitä itse. Tupakansavulle altistuminen raskaana voi aiheuttaa lapselle alhaisen syntymäpainon ja lisätä lapsen kehityshäiriöiden riskiä. Vaarallisten terveyshaittojen lisäksi, tupakansavu saattaa aiheuttaa allergisia reaktioita, joista lisää seuraavassa kohdassa.

Allergiset reaktiot

Tupakan savulle voi olla myös allerginen eli savulle alkaa reagoimaan heti. Oireita tulee heti eikä esimerkiksi vasta vuosien päästä, kun saa jonkin syövän tai muun vaarallisen taudin. Allerginen reaktio voi tarkoittaa:

  • tukkoista nenää
  • silmien ärsytystä
  • hengitysvaikeuksia

Allergiaoire voi olla jotain muutakin kuin tässä mainittuja. Jos esimerkiksi alat aivastella tupakan savun lähellä, sekin saattaa johtua siitä, että olet allerginen tupakansavulle, joka on sekä vaarallista että aiheuttaa ikäviä oireita.

Paha tupakan haju pilaa sisäilman ja terveyden

Huono sisäilma on osalle vieläkin vaarallisempaa kuin muille

Tupakan polttaminen sisällä, pilaa sisäilman. Kun sisällä on poltettu tupakkaa, tupakassa olevat kemikaalit sekoittuvat sisäilmassa oleviin muihin epäpuhtauksiin esimerkiksi mahdolliseen homeeseen ja pölyyn. Vaikka kukaan ei polttaisi sisällä, sillä hetkellä tupakkaa, kun oleilet siellä itse, voi hänen aiempi tupakointinsa aiheuttaa sinulle monia oireita. Hän on pilannut tupakoinnillaan sisäilman ja sinä saatat joutua kärsimään siitä.

Kun tupakointi on pilannut sisäilman, se lisää hengitystieoireita sekä muita terveysongelmia. Eniten oireita tulevat siellä saamaan astmaatikot, allergikot sekä pienet lapset eli he, jotka saavat muita helpommin oireita. Heille, kuten kaikille muillekin aiheutuu huonosta tupakan aiheuttamasta sisäilmasta paljon muitakin oireita, joista moni ilmenee vasta vuosien päästä. Niistä lisää seuraavassa kohdassa.

Pitkäaikaiset vaikutukset terveyteen

Jotkut polttavat itse tupakkaa vuosikausien ajan ja osa joutuu altistumaan vuosien ajan tupakansavulle heidän takiaan. Tupakansavussa olemisella on pitkäaikaisia terveysvaikutuksia. Se on liitetty monien sairauksien puhkeamiseen. Se aiheuttaa esimerkiksi keuhkosyöpää sekä sydän- ja verisuonitauteja. Se saattaa olla syytä siihen, että on saanut astman tai jonkin muun hengityselimiin liittyvän sairauden.

Nämä kaikki voivat iskeä myös heihin, jotka eivät ole itse koskaan polttaneet tupakkaa, mutta esimerkiksi heidän läheisensä ovat tehneet niin heidän lähellään. Ennen sai tupakoida monissa sisätiloissa, mutta nykyään se on Suomessa kiellettyä. Monissa taloyhtiöissä ei saa enää tupakoida edes parvekkeilla, joista savu saattaa kulkeutua sisätiloihin. Tupakointi on parasta tehdä vain tupakkapaikoiksi merkityillä paikoilla, jotta savu ei kulkeutuisi muiden ihmisten haitoiksi eikä ulkona eikä sisällä. Seuraavassa kohdassa kerrotaan kuinka vaikeaa sisätiloista on saada pois tupakansavun hajut.

Näin tupakan hajun saa pois rakennusten sisätiloista

Sisätilat, joissa on joskus tupakoitu, saadaan puhdistettua tupakansavusta. Olisi parasta, että sisätiloissa ei koskaan olisi tupakoitu. Mutta jos sisällä on poltettu, pitää tehdä monta asiaa, jotta sisällä on taas puhdasta ja hyvä ilmanlaatu. Ne liittyvät esimerkiksi siivoamiseen ja tuulettamiseen.

Ilmanvaihdon parantaminen on yksi hyvä keino poistaa sisäilmasta tupakanaiheuttamia epäpuhtauksia. Ihan ensimmäisenä kannattaa tuulettaa eli avata tilasta ikkunoita ja ovia, jotta huono ilma vaihtuisi. Käytä tuuletinta, jos sellainen löytyy, koska se auttaa raikkaan ilman vaihtumista huonon sisäilman tilalle. Ilmanvaihtokanavien puhdistaminenkin auttaa ja ilmanvaihtokoneen suodattimien vaihto uusiin.

Pinnat on puhdistettava kunnolla, koska tupakan savussa olevia kemikaaleja on laskeutunut niihin. Kemikaaleja löytyy kaikista mahdollisista pinnoista, joten puhdistaminen täytyy tehdä tarkasti. Käytä puhdistamiseen puhdistusaineita tai vaikka etikkaa, joka poistaa hyvin tupakanhajua.

Kaikki tekstiilit pitää joko pestä tai tuulettaa hyvin. Verhot ja kaikki konepestävät asiat pestään pesukoneessa. Matot imuroidaan ja tuuletetaan hyvin. Huonekalutkin on syytä pestä tai pyyhkiä. Sohvan voi pestä esimerkiksi tekstiilipesurilla. Monet vaikeat paikat puhdistuvat höyrypuhdistimella, joka puhdistaa ja samalla myös desinfioi. Muista puhdistaa myös petivaatteet ja patjat.

Aktiivihiili poistaa hyvin tupakanhajua, koska se imee tehokkaasti hajuja. Niitä kannattaa sijoitella sinne tänne asuntoa, ja ne imevät pois kaikkia asunnossa olevia pahoja hajuja, kuten tupakan savun hajuja. Jos hajuongelma on suuri eikä siitä meinaa päästä eroon, on otettava järeämmät keinot kehiin. Siinä vaiheessa voisi olla viimeistään syytä pyytää ammattisiivoaja apuun. Siivoamme asunnon täydellisesti ja tehdään siitä hajuttoman. Voidaan siivouksen ja ilmanvaihdon parantamisen lisäksi käyttää asunnossa otsonaattoria, joka neutraloi sisäilmasta tehokkaasti kaikki ikävät hajut.

Jättääkö sähkötupakka hajuhaittoja?

Sähkötupakassa on haitallisia kemikaaleja vähemmän kuin savukkeissa. Sähkötupakasta ei pääse ilmaan palamisreaktiossa syntyviä haitallisia aineita, mutta se on silti haitallista myös passiivisille tupakoitsijoille. Siitä pääsee ilmaan höyryä ja jos sitä joutuu haistelemaan, veren nikotiinipitoisuus nousee heilläkin, jotka eivät sitä polta, vaan ovat vain liian lähellä sähkötupakoitsijaa. Jos sähkötupakkaa polttaa sisätiloissa, ei se aiheuta niin pahoja hajuhaittoja sisätilaan kuin savuke. Mutta siitäkin pääsee sisäilmaan nikotiinia ja pienhiukkasia, jotka pilaavat sisäilman laatua.

Tupakan hajun poistaminen sisätiloista ei ole helppoa. Sisätiloissa saattaa joutua käyttämään monenlaisia menetelmiä ennen kuin hajusta päästään lopullisesti eroon. Olisi parasta, että sisätiloissa ei poltettaisi, jotta tällaista ongelmaa ei syntyisi. Tupakoitsijan pitäisi ottaa huomioon muut ihmiset, jotta ei altista muita tupakan savun mukana kulkeutuville vaarallisille kemikaaleille. Tupakan savu pilaa oman sekä muiden ihmisten terveyden sekä asuntojen sisäilman.