fbpx

Hajunpoiston menetelmät ja tekniikat

Hajunpoiston menetelmät ja tekniikat

Sisätiloissa olevat pahat ja häiritsevät hajut saadaan poistettua erilaisilla keinoilla. Ihan ensimmäisenä pitää selvittää, mistä haju johtuu. Hajun syy vaikuttaa suuresti siihen, miten siitä pääsee eroon. Syynä saattaa olla sellainen hajunlähde, jonka haistelu voi olla epäterveellistä tai jopa vaarallista. Silläkin on merkitystä hajunpoistoon, millaisesta sisätilasta on kyse.

Tässä alla kerrotaan ensin mitkä kaikki asiat voivat olla sisätilojen hajujen syynä. Sen jälkeen aletaan kertomaan erilaisista keinoista, joiden avulla hajuista pääsee eroon. Lopuksi kerrotaan vielä, kuinka ammattilainen tekee hajunpoiston sekä millaisista laitteista saa apua hajunpoistoon. Joskus on syytä kääntyä asiantuntijan puoleen esimerkiksi silloin, jos syynä on home. Siitä lisää heti ensimmäisessä kohdassa.

Sisätilojen pahojen hajujen syyt

Sisällä on ikävä oleskella, jos siellä haisee. Pahalle tuoksahtelu saattaa olla ainoa haitta, mutta joskus haju merkitsee jotain vakavampaa. Se saattaa tarkoittaa jopa sitä, että sisällä ei kannattaisi oleskella. Syy voi löytyä talon asukkaistakin ja heidän teoistaan eli ihmisistä tai heidän lemmikeistään.

Kun syynä on home

Moni tunnistaa homeen hajun. Mummolamainen haju ei kuitenkaan tarkoita välttämättä sitä, että talosta löytyisi hometta. Kyseessä voivat olla talon kloorifenolilla käsitellyt puuosat, joihin alkaa kehittyä ajan myötä tetrakloorianisoli-yhdistettä, jonka hajua voi luulla homeeksi. Se ei ole vaarallista, mutta se haisee silti ikävältä.

Jos hajunlähde paljastuu homeeksi, on kyse paljon vakavammasta löydöksestä. Homeen kohdalla eivät riitä pelkät hajunpoistotekniikat, vaan home pitää saada ensin talosta pois. Se voi tarkoittaa suurta remonttia. Samalla pitää tarkistaa se mistä kosteus on päässyt väärään paikkaan ja homehduttanut paikkoja. Kosteusvaurio ja -ongelma pitää korjata. Kun kaikki on korjattu ja home poistettu, aletaan poistamaan sisäilman pahoja hajuja.

Tupakansavu hajunlähteenä

Sisätiloissa olevat pahat hajut saattavat johtua siitä, että siellä on poltettu tupakkaa. Tupakan hajua jää kiinni lähes kaikkeen eli tilojen kattoon, seiniin, pinnoille, kankaisiin, mattoihin ja huonekaluihin sekä jopa myös rakenteisiin. Ne kaikki pitää puhdistaa ja suorittaa sisätiloissa tuuletus, jotta tupakanhajusta päästään eroon. Näistä puhdistuksista ja tuuletuksista kerrotaan vähän alempana lisää.

Lemmikin aiheuttamat hajut

Pahat hajut voivat olla lemmikkien syytä. Lemmikeistä lähtevät eritteet voivat jättää hajuja leijumaan asunnon ilmaan. Ne voivat esimerkiksi virtsata tai ulostaa sinne. Eritteet voivat jäädä huomaamatta ja jos niitä ei siivota ajoissa, ne voivat imeytyä esimerkiksi lattiaan. Oli syynä mikä tahansa lemmikin aiheuttama haju, siitä pääsee eroon, kun toimii oikealla tavalla.

Muut pahat hajut

Hajun syynä saattaa olla moni muukin asia kuin esimerkiksi home, tupakka tai lemmikki. Jos ei pidä kodissaan olevasta hajusta eikä syynä ole mikään näistä edellä mainituista, hajusta pääsee silloinkin eroon esimerkiksi puhdistamalla kodin ja hyvällä tuuletuksella. Jos hajun syynä on se, että asunnossa on ollut kuollut ihminen, pitää asuntoon tehdä kalmasiivous. Optimasiivous osaa tehdä sen oikein, eikä sitä kannata itse edes mennä tekemään. Kyseessä ei ole mikään perussiivous ja hajunpoistossa saattaa joutua käyttämään järeitä välineitä.

Hajunpoisto hyvällä ilmanvaihdolla

Sisäilman tuulettaminen on yksi hyvä keino saada sisäilmasta pahat hajut pois. Ennen tuuletusta saattaa joutua tekemään monta asiaa, jotta tuuletuksesta saisi apua. Hajunlähde on saatava ensin pois ja puhdistettava paikat, joista löytyy hajua tai joihin haju on päässyt imeytymään.

Ikkunoiden avaamisen lisäksi kannattaa tarkistaa, että asunnon ilmanvaihtojärjestelmä toimii hyvin. Siitäkin on apua tuuletuksen aikana ja myös sen jälkeen, jolloin ilma vaihtuu asunnossa kunnolla, vaikka ikkunat olisivat kiinni. Vaihda säännöllisesti ilmanvaihtojärjestelmän suodatin uuteen.

Puhdistus ja desinfiointi

Hajua imeytyy ja tarttuu usein lähes kaikkeen mitä sisätiloista löytyy. Jotta hajusta pääsee eroon, saattaa joutua puhdistamaan kaiken lattiasta kattoon. Käytä puhdistamiseen pesuaineita, jotka soveltuvat pinnoille ja materiaaleihin, joita puhdistat. Kankaiset asiat pestään pesukoneessa, jos ne ovat konepestäviä. Pese ne tarpeeksi kuumalla pesuohjelmalla. Muista katsoa vaatteiden ja muiden tekstiilien pesulapuista, millaista pesua ne kestävät. Puhdista pahoista hajuista myös petivaatteet ja patja. Tekstiilipesurista on apua esimerkiksi sohvan pesussa. Matto kannattaa viedä pesulaan, jos siitä ei saa itse hajuja pois.

Luonnolliset hajunpoistajat

On monta ihan keittiöstäkin löytyvää ainetta, jotka ovat luonnollisia hajunpoistajia. Yksi sellainen on etikka, jota kannattaa lirauttaa pyykkikoneeseen tai pesuveteen, joissa pesee pahalle haisevia tekstiilejä. Ruokasooda on toinen kätevä aine, joka käy monenlaiseen hajunpoistoon. Jos sitä sekoittaa etikkaan, saadaan tahnaa. Tahnaa voi levittää vaikkapa matossa olevaan tahraan, joka häiritsee sekä hajun että näkyvyyden takia.

Monet happamat aineet ovat erinomaisen hyviä hajunpoistajia. Sitruuna on yksi sellainen. Sitä voi suihkauttaa vaikkapa keittiön pinnoille, joissa on pahoja hajuja. Jo sitruuna tuoksu raikastaa sisäilmaa ja neutraloi hajuja. Leikkaa sitruunasta paloja ja sijoittele niitä eri puolille asuntoa. Se on hyvä ja luonnollinen ilmanraikastin. Samoin ovat myös kahvinporot. Laita sitruunanpalasia ja kahvinporoja jääkaappiin tai roskakoriin, jolloin ne eivät tuoksahtele liikaa.

Aktiivihiili hajujen poistajana

Aktiivihiili poistaa tehokkaasti hajuja. Niitä voi sijoitella eri paikkoihin asuntoa imemään pahoja hajuja sisäänsä. Ne toimivat hyvin ilmansuodattimissa, jääkaapeissa ja kaikkialla mistä löytyy pahoja ja pinttyneitä hajuja, joista pitää päästä eroon. Niiden toiminta perustuu siihen, että ne sitovat ja pidättävät itseensä hajumolekyylejä.

Optimasiivouksen tekemä hajunpoisto

Pahoista hajuista pääsee parhaiten ja varmimmin eroon, kun antaa ammattilaisen tehdä sen omasta puolesta. Pelkkä jääkaapin paha haju tuskin vaatii ammattilaisen apua, mutta moni muu vaatii. Jos hajusta on vaikea päästä eroon, pyydä Optimasiivous apuun. Meiltä löytyy siihen kaikki tarvittavat välineet, aineet ja tekniikat. Meiltä löytyy laitteita, joita jokaisen ei kannata hankkia erikseen. Esimerkiksi otsonaattoria käytetään vain hetken aikaa, joten sen hankkiminen itselle olisi turhaa. Sen käyttäminen oikealla tavalla vaatii myös osaamista.

Otsonaattori neutraloi hajuja

Ammattilainen voi suorittaa sisätilojen otsonoinnin. Se tehdään otsonaattorilla, joka hajottaa hajumolekyylejä, jolloin hajutkin neutraloituvat tai katoavat kokonaan. Sen avulla poistetaan esimerkiksi homeen jättämiä hajuja tai palosta aiheutuneita hajuja. Se poistaa myös tupakansavun hajua. Sinä aikana, kun otsonaattori on käynnissä, ei sisätiloissa kannata oleskella.

Höyrypuhdistin puhdistaa ja raikastaa vaikeassa olevia paikkoja

Hajua on saattanut tarttua paikkoihin, joita on vaikea puhdistaa. Silloin apua saa höyrypuhdistimesta. Sen kuuma vesihöyry poistaa likaa ja hajuja. Se käy myös paikkoihin, jotka vaativat hajunpoiston lisäksi desinfiointia. Ammattilaiset käyttävät sitä paljon apuna siivotessaan vaikeita paikkoja. Sillä pääsee puhdistamaan jopa pattereiden takaosat. Samalla kun paikat puhdistuvat, saadaan pahojakin hajuja pois. Sillä raikastetaan myös lattiakaivoja, joista lähtee pahoja hajuja.

Yhteenvetona hajunpoiston menetelmät ja tekniikat

Osa pahoista hajuista saadaan pois perussiivoamisen avulla ja hyvällä tuuletuksella. Joskus hajuhaitta johtuu niin suuresta ongelmasta, että siitä ei itse pääsee eroon, eikä aina kannata edes yrittää. Home on sellainen hajun syy, joka vaatii järeitä toimenpiteitä jo ennen kuin homeista hajua lähdetään poistamaan. Kalmanhajussa oleskelu on henkisestikin vaativaa, saati että sellaiselle haisevaa sisätilaa osaisi itse puhdistaa. Optimasiivoulselta saa paljon apua erilaisten hajujen poistamiseen.