fbpx

Homeen hajun poisto asunnosta eri keinoin

Otsonointi

Homeen hajuinen asunto on aina syytä tutkia. Home voi olla vaarallista, jolloin homeisessa asunnossa ei kannata oleskella. Siitä voi seurata monenlaisia terveysongelmia. Kun homeesta on jäljellä enää haju, siitäkin halutaan päästä eroon. Hajusta pääsee eroon myös sillä, että asunnosta poistetaan kaikki homeiset asiat. Siksi ihan ensimmäinen tehtävä on löytää homeisen hajun lähde, jotta lopulta päästään myös hajusta eroon. Siitä kerrotaan tässä ensimmäisenä.

Kun lähde on löytynyt, alkavat monien tehtävien toteutus, jotka johtavat lopulta siihen, että asunto ei haise enää homeelle. Tuuletus on yksi tehtävistä, joista kerrotaan tässä alla, miten se on syytä tehdä. Kaikki homeiset paikat pitää täytyy puhdistaa. Ilmanpuhdistimistakin on tässä kohti paljon apua, kun asunnon sisäilmasta pitää saada puhdas. Kun irtaimistokin on puhdistettu tai poistettu, alkaa asunnossa olemaan homeesta vapaa haju. Ainakin niin pitäisi käydä. Asunnon sisäilmasta saa homeettoman hajuisen, kun toimii ohjeiden mukaan, joilla homeet ja homeen haju poistetaan. Se onnistuu parhaiten ammattilaisen kanssa, joten lopussa kerrotaan vielä, miten ammattilainen tekee homeenhajun poiston asunnosta.

Ensin pitää löytää homeen lähde

Jotta tiedetään, että mistä asunnossa oleva homeinen haju johtuu, pitää löytää homeenhajun lähde. Se on ehkä tärkein tehtävä, jotta home ja homeinen haju saadaan asunnosta pois. Hometta voi löytyä paikoista, joissa on mahdollista kerääntyä kosteutta. Siksi kannattaakin tarkistaa asunnon kosteat paikat, jos homeenhaju tulisi niistä. Sellaisia paikkoja ovat esimerkiksi kylpyhuone, keittiö ja kellari. Tarkista ne ensimmäisenä, jos asunnossa on homeinen haju. Tarkistus tulee tehtyä kunnolla, jos sen tekee ammattilainen.

Jos hometta löytyy, pitää aloittaa homeenpoistotoimet. Se ei ole välttämättä kovin pieni tehtävä. Siinä joutuu ehkä avaamaan seiniä ja lattioita sekä poistamaan niistä homeisia osia. Asunnosta saatetaan löytää vuotoja, esimerkiksi putkisto on voinut vuotaa. Sellaiset vuodot pitää tietysti korjata, jotta hometta ei synny uudelleen. Kun kaikki homeet on poistettu, hajua saattaa vielä jäädä asuntoon. Siinä vaiheessa on vielä monta keinoa saada poistettua homeenhaju, jota saattaakin olla yllättäen vielä monessa paikassa asuntoa. Ne paikat eivät ole olleet todennäköisesti edes homeessa, vaan homeenhaju on vain tarttunut niihin. Siitä mitä sellaisille kohteille kykenee tekemään, kerrotaan seuraavissa kohdissa.

Irtaimiston puhdistaminen

Kun home on saatu pois, on asunnossa vielä monta asiaa, jotka voivat haista homeelle. Homeenhaju tarttuu helposti kodin irtaimistoon. Se tarttuu osaan niin pahasti, että sitä ei saa niistä irti. Sellaiset pitää heittää asunnosta pois, jos haluaa saada homeenhajun kokonaan pois. Osan irtaimistosta voidaan koittaa puhdistaa ja toivoa, että niistä saisi sillä tavalla hajun irti.

Homeenhaju tarttuu esimerkiksi huonekaluihin ja kodin tekstiileihin sekä mattoihin. Huonekaluja voi pyyhkiä aineella, joka poistaa hometta ja samalla homeenhajua. Kannattaa tarkistaa, että huonekalu kestää pesuaineen käsittelyn. Jos tekstiilit voi pestä pyykinpesukoneessa, niin on syytä pestä mahdollisimman kuumalla pesuohjelmalla. Noudata kuitenkin tekstiilin pesuohjeita, jotta et pese niitä pilalle. Muista, että tekstiilit ja matot voi viedä myös pesulaan pestäväksi.

Homeen puhdistaminen pinttyneistä paikoista

Homeen ja sen hajun saa irti joskus myös pinttyneimmistä paikoista. Se onnistuu esimerkiksi homeenpoistoaineilla. Käytä niitä varoen, koska ne ovat vahvoja aineita. Niitä voi joutua laimentamaan ennen käyttöä. Kun peset niillä hometta pinttyneistä paikoista, käytä suojakäsineitä. Suojalaseillekin voi olla tarvetta, jos pesussa roiskuu pesuainetta. Joskus pesukaan ei auta, jolloin on vain heitettävä homeelle haiseva asia pois. Apua kannattaa kysyä tässä vaiheessa myöskin ammattilaisilta, josta lisää myöhemmässä vaiheessa. Ensin asunnon tuulettamisesta, josta on oikeassa vaiheessa paljon apua.

Asunnon tuulettaminenkin auttaa paljon

Yksi hyvä keino päästä eroon homeisesta hajusta, on tuulettaa asunto. Se toimii siinä vaiheessa, kun asunnosta on saatu kaikki home pois. Kun avaa ikkunat, asunnon ilma vaihtuu ja homeinen haju lähtee pois. Näin käy, jos asunnossa ei ole enää mitään, jossa olisi hometta ja joka voisi alkaa haisemaan asunnossa taas tuuletuksen jälkeen uudelleen. Muillakin tavoilla voi saada asunnon huoneilmasta raikkaamman hajuisen. Niistä lisää seuraavassa kohdassa.

Ilmanpuhdistimet ja otsonointilaite hajunpoistossa

Joskus pelkkä tuuletus ei riitä saamaan asuntoon tarpeeksi raikasta ilmaa. Homeenhajua poistavat myös ilmanpuhdistimet. Aktiivihiilipuhdistimia löytyy monen kokoisiin tiloihin. Hanki asuntoon niistä oikeankokoinen, jotta niistä olisi oikeasti hyötyä, kun pitää poistaa asunnosta esimerkiksi homeenhajua.

Otsonointilaite on oiva keino saada asunnon ilmasta paremman hajuinen. Laitteen voi ostaa itse, mutta sitä ei tarvita asunnossa kuin sen ajan, jonka hajunpoisto vie. Siksi otsonointi kannattaa antaa ammattilaisen tekemäksi. Ammattilainen osaa tehdä otsonoinnin oikein, eikä sinun tarvitse itse hankkia otsonointilaitetta, joka jää myöhemmin käyttämättömäksi. Ammattilainen voi tehdä muutkin homeenhajun poistoon liittyvät tehtävät, joista lisää seuraavassa kohdassa.

Ammattilaisen tekemä siivous ja hajunpoisto

Omat keinot eivät aina riitä eikä kaikilla ole aikaa homeen hajun poistoon liittyville tehtäville. Silloin apuun kannattaa kutsua ammattilainen, jolta asia hoituu kätevästi ja varmasti oikealla ja toimivalla tavalla. Ammattilainen tekee sen monien vaiheiden kautta. Heiltä onnistuvat myös kemiallinen pesu sekä otsonointi. He voivat tehdä asuntoon myös siivouksen, jossa poistuu samalla homeenhajua.

Tilaa Optimasiivouksen tekemä homesiivous. Tiedämme missä vaiheessa se pitää tehdä, jos kotia pitää ensin saneerata. Kun teemme homesiivouksen ja homeen hajun poisto, asunnossa on taas turvallista asua. Silloin asunnon pinnoilla ja irtaimistossa ei ole enää homeitiöitä, jotka voisivat tehdä sairaaksi. Siksi hometta ja homeenhajua ei kannattaisi tehdä koskaan itse, koska siinä saattaa olla riksi, että sitä ei tee oikein. Jos tekee sen kuitenkin itse, voisi olla parasta tehdä se luonnollisilla aineilla, joka on kaikista turvallisinta. Niistä lisää seuraavassa kohdassa.

Homeisen hajun poistaminen erikoisilla keinoilla

Homeen hajun poistossa voidaan käyttää myös luonnollisia aineita. Tekstiilejä voi pestä etikalla, joka poistaa homeista hajua. Liota tekstiilejä etikkaa sisältävässä pesuvedessä tai lisää etikkaa pyykinpesukoneeseen. Myös sooda on aine, jolla homeen haju saattaa lähteä tekstiileistä pois. Sitä voi vaikkapa ripotella matolle ja imuroida myöhemmin pois. Sitruunamehukin on yksi luonnollisista aineista, joilla neutraloidaan homeenhajua.

Luonnollisia aineita voidaan käyttää vaikkapa siinä vaiheessa, kun homeongelma on jo poissa ja jotain pientä hajua on vielä havaittavissa. Niitä voidaan käyttää mm. silloin, jos on hankkinut kotiin jonkin asian, joka haisee homeelle. Jos on ostanut vaikkapa takin, joka on selkeästi ollut omistajalla, jonka kodissa haisee home, voi takkia kokeilla pestä esimerkiksi etikkapesulla. Vaativammissa pesuissa ja oman kodin homeongelmien jälkeen voidaan tarvita järeämpiä pesuaineita.

Kannattaa muistaa, että homeen haisteleminen ei ole terveellistä ja saattaa olla jopa vaarallista. Jos homeongelma on suuri, on ammattilaisen syytä tulla apuun. Siinä vaiheessa, kun hometta ei ole enää asunnossa, mutta sen hajua on, on asunnossa turvallisempaa tehdä homeen poistoon liittyviä tehtäviä. Myös ne voidaan jättää ammattilaisen tekemäksi.