fbpx

Vanhan talon hajun poisto  – ensin selvitetään hajun syy

vanhan talon hajun poisto

Talossa oleva vanhan talon haju ei tarkoita välttämättä sitä, että sieltä löytyisi hometta. Mummolamainen tuoksu voi johtua muustakin esimerkiksi tetrakloorianisoli-yhdisteestä, jota alkaa syntyä kloorifenolilla käsiteltyihin talon puuosiin. Yhdistettä syntyy vasta vuosien jälkeen siitä, kun puuosia on käsitelty. Kun se alkaa haista, voidaan sitä luulla homeen hajuksi, mitä se ei ole. Se ei myöskään ole vaarallista, mutta sen hajusta voi haluta päästä eroon. Haju tarttuu lähes kaikkeen, jota löytyy talojen sisältä. Hajun poistoa voi joutua tekemään monella tavalla, jotta vanhan talon hajusta pääsee eroon.

Haju voi johtua joskus homeesta, jolloin on kyse vakavammasta hajun poistosta. Silloin taloon pitää tehdä joskus aika suurikin remontti. Kun talo haisee vanhalle talolle, pitää ensin selvittää kummasta näistä syistä se johtuu vai voisiko syy olla jokin ihan muu. Kun hajun syy selviää, voidaan aloittaa hajun poisto. Näistä menetelmistä kerrotaan tässä alla. Menetelmiä on paljon ja joskus voikin olla paikallaan pyytä ammattilainen apuun, vaikka kyse ei olisi edes homeesta. Ensin aloitetaan siitä, kun selvitetään mistä homeinen haju johtuu.

Selvitä mistä homemainen haju johtuu

Ihan ensimmäinen tehtävä vanhan talon hajunpoistossa on selvittää, mistä tuo haju johtuu. Jos kyse on homeesta, voi talossa oleskelu olla jopa vaarallista. Home voi aiheuttaa monenlaisia oireita. Oireilu talossa ollessa saattaa olla jo yksi todiste siitä, että talossa on hometta. Mutta asiaa pitää tutkia paremmin, jotta ei tule tehtyä turhia toimia, jos kyse ei olekaan homeesta.

Jos homeisen talon haju ei johdukaan homeesta, ei kyse ole välttämättä mistään terveydelle vaarallisesta tai oireita aiheuttavasta hajusta. Se voi silti olla ikävä haju, josta haluaa päästä eroon. Kyse voi olla tetrakloorianisoli-yhdisteestä, jolloin kloorifenoli on alkanut haista talossa. Seuraavassa kohdassa kerrotaan millaisia remontteja voi taloon joutua tekemään, jos talossa haisee homeiselle.

Talon remontointi ja maalaus voivat joskus olla paikallaan

Joskus edessä on suuri tai pieni remontti, jos talo haisee homeiselle. Jos kyseessä on home, saattaa remontti tulla kalliiksi. Silloin asunnossa saattaa joutua purkamaan lattioita ja seiniä pois. Seinien maalauksella voidaan poistaa homeenhajua seinistä, joissa ei ole hometta.

Hometta syntyy kosteusvaurion myötä, joten kosteusvauriokin pitää korjata, jotta hometta ei synny uudelleen. Homeenpoisto pitää tehdä kunnolla, joten se kannattaa teettää ammattilaisella. Talossa saattaa olla vaarallista oleskella, jolloin siellä täytyy oleskella ja tehdä remonttia suojavaatteet päällä. Kun tarvittavat remontit on tehty, jotta homeen haju lähtisi talosta pois, on talossa suoritettava siivous. Se auttaa poistamaan homeista hajua myös silloin, jos kyse ei ole homeen aiheuttamasta homemaisesta hajusta.

Suorita talossa kunnollinen siivous

Siivous on erittäin tärkeä osa, jos talosta pitää saada homeenhaju pois. Sen voi tehdä itse, mutta sen voi myös teettää ammattilaisen tekemänä, jolloin se tulee tehtyä perusteellisesti ja oikeilla välineillä. Talossa siivotaan kaikki mahdollinen eli lattiat, seinät ja katotkin. Myös ikkunat on syytä pestä. Kun on pesty ja pyyhitty kaikki mahdolliset pinnat, joissa voi olla hajuja, on siivous tehty kunnolla ja hajut lähteneet. Mutta myös irtaimisto ja tekstiilit imevät hajuja, joten nekin on pestävä. Niistä lisää seuraavassa kohdassa.

Puhdista irtaimisto ja tekstiilit pesuohjeiden mukaisesti

Hajua on usein tarttunut myös talon irtaimistoon, kuten kalusteihin, vaatteisiin, tekstiileihin ja oikeastaan kaikkeen mahdolliseen. Näitä kannattaa yrittää ensin pestä tai esimerkiksi maalata, jotta haju lähtisi niistä irti. Jos kyse on puisista huonekaluista, saattaa niiden hiominenkin poistaa niistä vanhan talon hajun. Jos hajut eivät lähde, ei irtaimistoa tule viedä toiseen taloon. Silloin niiden hajut kulkeutuisivat sinne mukana ja hajuongelma syntyisi myös toisessa rakennuksessa. Ne on syytä hävittää, jos haju ei lähde niistä eikä niitä halua haistella.

Huonekalut, joissa on tekstiiliä, voidaan pestä esimerkiksi tekstiilipesurilla. Jos kyse on vaikkapa sohvasta, jonka tyynyistä saa päälliset pois, päälliset kannattaa pestä pesukoneessa tai viedä ne pestäväksi pesulaan. Jos peset ne itse, tarkista pesuohjeet niiden pesulapuista.

Vaatteet ja tekstiilit pestään pesuohjelmilla, joita ne kestävät. Katso tekstiilien sisäpuolelle, jos sieltä löytyisi niiden pesulappu ja pesuohjeet esimerkiksi lämpötila, jolla niitä voidaan korkeintaan pestä. Pese tekstiilit aina kuumilla mahdollisella pesulla, koska mitä kuumempi pesuvesi on, sitä paremmin hajut lähtevät. Muista pestä myös verhot. Seuraavassa kohdassa kerrotaan oikeanlaisista pesuaineista, joilla vanhan talon haju lähtee tekstiileistä.

Käytä oikeanlaisia pesuaineita

Jos kyseessä on home, kannattaa käyttää pesussa aineita, jotka on tarkoitettu homeenpoistoon. Tarkista kuitenkin aina, että pesukohteet kestävät homeenpoistoaineella pesua. Voit käyttää myös aineita, jotka neutraloivat hajua. Sellaisia löytää melkein jokaisen kodin keittiöstä, jos ei halua käyttää juuri hajujen neutralointiin tarkoitettuja aineita. Esimerkiksi etikka, sitruuna ja sooda poistavat hajua. Erittäin vaikeat ja voimakkaasti haisevat paikat voivat vaatia järeämpiä aineita ja ehkä myös ammattilaisen apua, josta lisää seuraavassa kohdassa.

Ota yhteys ammattilaisiin, jos haluat että hajunpoisto tehdään kunnolla

Hajuista esimerkiksi homeisista hajuista saattaa olla vaikea päästä eroon itse. Ammattilaiseen kannattaa ottaa yhteyttä heti, kun huomaa hajuongelman. Se säästää aikaa, jota voidaan käyttää turhaan asunnossa olevan homeisen hajun poistoon. Varsinkaan silloin, jos ei tiedä mistä haju johtuu, on otettava yhteys ammattilaiseen. Ammattilaiset voivat tehdä tämän kaiken mahdollisen:

  • selvittävät hajulähteen
  • tekevät tarvittavat remontit ja korjaukset
  • siivoavat asunnon
  • poistavat hajua talon irtaimistosta
  • poistavat homeisen hajun sisäilmasta

Ammattilaisen toimesta homeinen haju lähtee talosta, jos se on mahdollista. Heiltä löytyy välineitä, joita jokaisen ei kannata hankkia, koska niitä esimerkiksi tarvitaan taloissa vain harvoin. Yksi niistä liittyy ilmanvaihtoon. Tässä alla on ensin ilmanvaihdon tärkeydestä, jotta talossa ei haisisi homeiselle.

Ilmanvaihtoon liittyvät tärkeät tehtävät

Vaikka olisi pessyt homeiselta haisevan talon sisältä kaiken mahdollisen, hajua saattaa löytyä vielä talon sisäilmasta. Siksi on hyvä tarkistaa, että ilmanvaihto toimii talossa hyvin. Tuulettamisestakin saattaa saada paljon apua, jotta haju lähtisi. Avaa ikkunat ja koita saada asuntoon ristiveto, jolloin tuuletus onnistuu hyvin. Joskus taloon tarvitaan ilmanpuhdistinta. Silloin otsonointikin saattaisi olla paikallaan. Näistä kahdesta lisää seuraavassa kohdassa.

Otsonointi ja ilmanpuhdistin ovat hyvänä apuna hajunpoistossa

Ilmanpuhdistin puhdistaa talon sisäilmassa olevia asioita, jotka voivat aiheuttaa hajuhaittoja ja oireita. Sellainen poistaa ilmasta esimerkiksi homeitiöitä. Myös otsonaattori poistaa talon sisäilmasta hajuhaittoja. Sitä käytetään kuitenkin vain väliaikaisesti, joten laitetta ei tarvitse hankkia omaksi. Ammattilainen voi käydä puhdistamassa talon sisäilman hajuja otsonaattorilla, joka on erinomainen väline hajunpoistoon.

Otsonointilaite muodostaa otsonikaasua, joka tuhoaa talon ilmassa olevia hajuja. Tilassa ei kannata oleskella silloin, kun laite puhdistaa talon ilmaa homeisista hajuista. Homeiset hajuhaitat poistuvat tämän laitteen avulla talon sisäilmasta tehokkaasti. Anna ammattilaisen hoitaa tämä puolestasi ja kaikki tehdään täydellisesti ja turvallisilla tavoilla. Etkä sinä käytä ensin aikaasi turhaan, jos hajunpoisto ei sinulta lopulta onnistukaan hyvin.