fbpx

Allergiasiivouksen ja perinteisen siivouksen ero on suuri

Allergiasiivouksen ja perinteisen siivouksen ero on suuri

Jos asunnossa asuu allergiaoireita saava henkilö, on asuntoon hyvä tehdä allergiasiivous. Silloin ei riitä pelkkä perinteisen siivouksen teko. Jotta osaisit erottaa allergiasiivouksen ja perinteisen siivouksen eron, tässä alla kerrotaan miten ne eroavat toisistaan. Ensin kerrotaan allergiasiivouksesta ja miksi sitä tehdään.

Saat tietää millaisia vaiheita allergiaan perustuva siivous pitää sisällään. Samalla selviää jos siivous tehdään aina samalla tavalla vai pitääkö ennen sen aloittamista ottaa huomioon jotain erikoisvaiheita. Allergiasiivouksen voi tilata ammattilaisen tekemänä ja se kannattaa, jos haluaa saada kodistaan mahdollisimman täydellisesti allergiavapaan. Kun siivous on tehty, on itse huolehdittava, että kodin siisteys ja hyvä sisäilma pysyvät kunnossa. Siihen voi pyytää apua ammattilaiselta, että miten se onnistuu parhaiten.

Mitä on allergiasiivous?

Allergiasiivouksella tarkoitetaan yhdenlaista siivoustyyppiä, jossa siivotaan siten, että siitä hyötyvät varsinkin allergiset ihmiset. Sen avulla asuintiloista saadaan vähennettyä allergeeneja, jotka aiheuttavat allergisia oireita. Siten allergiset oireet vähenevät tai jopa helpottavat kokonaan. Allergiasiivousta ei tehdä aina samalla tavalla, koska esimerkiksi allergioitakin on erilaisia. Allergeeneja voi tulla ulkopäin sisätiloihin, mutta niitä voi kehittyä myös suoraan sisätiloissa.

Jos allergiasiivouksen tarkoitus on poistaa kaikki allergiaa aiheuttavat tekijät mahdollisimman hyvin. Allergiaa voi aiheuttaa esimerkiksi koivun siitepöly, jolloin allergiasiivous on syytä tehdä keväällä tai alkukesästä, jolloin koivu kukkiin. Kesällä kukkii moni muukin asia, joka voi aiheuttaa allergisia oireita. Siksi kesä onkin hyvä hetki tilata kotiin ammattilainen tekemään allergiasiivous perusteellisesti ja allergeenit saadaan varmemmin pois.

Allergeeneja voi päästä asuntoon myös lemmikkien kautta. Jos on muuttamassa asuntoon, jossa on asunut lemmikki, jolle on allerginen, kannattaa asuntoon tehdä allergiasiivous. Joku voi olla allerginen myös pölylle ja pölypunkeille. Home on kaikille vaarallista ja suurin osa saa siitä oireita, jos sitä on paljon tai joutuu altistumaan sille pitkään. Homeen kohdalla voidaan joutua tekemään paljon muutakin kuin pelkkä allergiasiivous. Seuraavaksi kerrotaan milloin allergiasiivousta on hyvä tehdä eikä pelkkä perinteinen siivous riitä.

Milloin allergiasiivous on hyvä tehdä?

Kodeissa on hyvä siivota säännöllisesti. Silloin sisäilma pysyy raikkaana eikä siellä pesi bakteerit ja muut epäpuhtaudet. Mutta perinteinen siivous ei aina riitä, jolloin on tehtävä paljon muutakin. Yksi syy täydellisemmälle siivoukselle on allergioiden takia tehtävä siivous. Sitä ei tarvitse tehdä lähellekään niin usein kuin perinteistä siivousta, vaikka asunnossa asuisikin allergiaa poteva ihminen.

Se milloin on hyvä hetki tehdä allergiasiivous, riippuu vuodenajasta ja siitä mihin kuntoon asunto on päässyt. Sillä on paljon merkitystä myös mille ollaan allergisia. Eri vuodenajat tuovat mukaan erilaisia allergioita. Siksi esimerkiksi keväällä on syytä tehdä allergiaan perustuva siivous, jos kyseessä on koivuallergia. Heinäkuussa voi saada oireita heinien kukinnoista. Kevät ja kesä ovat aikaa, jolloin podetaan erilaisten kasvien kukintojen aiheuttamia oireita. Näinä vuodenaikoina pitää huolehtia myös ulkotilojen siisteydestä, koska siitepölyä kerääntyy esimerkiksi parvekkeille ja terasseille ja sitä kautta sisätiloihin.

Syksyllä allergiasiivousta tehdään kosteuden tuomien ongelmien takia. Silloin sisätiloihin voi päästä allergeeneja mm. lehtien kautta. Talvikaan ei ole allergioista vapaa vuodenaika. Silloin sisäilma voi olla kuiva, jolloin allergisia oireita saa helpommin, kun limakalvot, silmät ja nenä kuivuvat. Vuodenaikojen mukainen allergiasiivous on tärkeää, mutta hyvä ajankohta perusteelliselle allergiaan pohjautuvalle siivoukselle voi olla jokin muukin.

Jos on muuttamassa uuteen asuntoon ja on herkästi allergiaoireita saava, kannattaa asunto siivota allergioiden varalta. Sen voi teettää ammattilaisella, jos itsellä ei ole siihen aikaa tai tietää, että se ei onnistu itsellä tarpeeksi hyvin. Tämä ei ole perinteistä siivoamista, vaan paljon tarkempaa siivousta, jossa pitää osata ottaa huomioon moni asia. Tavoitteet ovat erilaiset, joista lisää seuraavassa kohdassa.

Allergiasiivouksen ja perinteisen siivouksen tavoitteet

Kun pitää siivota allergian takia, ovat siivouksen tavoitteet erilaiset kuin perinteisen siivouksen tavoitteet. Perinteisessä siivouksessa riittää yleensä, että saadaan pölyt ja liat pois. Allergiasiivouksessa pitää saada poistettu allergeenit ja saada sisätilan ilmasta sellainen, jossa allerginen kykenee hengittämään mahdollisimman hyvin.

Hyvä ja raikas sisäilma on allergiselle tärkeää. Sitä ei välttämättä saa vain siivoamalla. Imurointi voi jopa pahentaa oireita, jos sitä ei tee oikeanlaisella imurilla. Asuntoon voi joutua hankkimaan siivoamisen lisäksi välineitä, jotta allerginen voi asua asunnossa. Ilmanpuhdistin voi olla hyvänä apuna sekä ilmankostutin, jos sisäilma on esimerkiksi talvella liian kuiva. Tuollaisia asioita ei perinteisen siivouksen kohdalla tarvitse ajatella. Silloin pelkkä tuuletus voi auttaa sisäilman parantamisessa. Tuuletus voi allergian kohdalla jopa pahentaa oireita, jos allergeenit tulevat ulkoapäin. Seuraavassa kohdassa on lisää erikoisvälineistä, joita allergiasiivouksessa käytetään.

Allergiaan perustuvan siivouksen erikoisvälineet

Perinteisessä siivoamisessa saatetaan voida käyttää pesuaineita, joissa on tuoksuja. Allerginen koti on syytä pestä aineilla, jotka ovat allergiaystävällisiä eli hajusteettomia ja mahdollisimman vähän allergisoivia aineita sisältäviä. Sellaisia käyttävät ammattilaiset, kun he tekevät allergiasiivouksen. Heillä on myös käytössään suuri määrä kertakäyttöisiä ja allergiaystävällisiä puhdistusliinoja.

Allergisen kodin imurista pitää löytyä HEPA-suodatin. Sen avulla asunnon ilmaan ei jää imuroinnin myötä leijailemaan mitään allergeeneja esimerkiksi siitepölyä ja pölypunkkeja tai eläinten hilsettä. Allergiasiivousta tehdään eri tavoilla kuin perinteistä siivoamista. Alla kerrotaan vaiheista allergiaan perustuvassa siivoamisessa.

Allergiaan perustuvan siivouksen vaiheet

Allergiasiivous ei ole perinteistä siivoamista. Siinä edetään kuitenkin osittain samoilla vaiheilla kuin perinteisessä siivoamisessa, mutta sen tekeminen kestää kauemmin ja se pitää tehdä erittäin tarkasti. Sen vaiheet ovat mm. imurointi ja pölyjen pyyhkiminen, sänkyvaatteiden hoito ja ilmanvaihdosta huolehtiminen.

Imurointi ja pölyjen pyyhkiminen

Kuten jo yllä kerrottiin, allergiakoti imuroidaan HEPA-suodattimen sisältävällä imurilla. Sellaisesta imurista ei olisi haittaa myöskään kodeissa, joissa ei olla allergisia. Pölyjen lisäksi on asunnosta saatava pois myös allergeenit, joten pölyt pyyhitään ja poistetaan tarkoin.

Sänkyvaatteiden hoito

Allergiakodeissa pitää vaihtaa sänkyvaatteet useammin kuin muissa kodeissa. Patjoja, tyynyjä ja peittoja voidaan suojata allergeeneilta. Sänkyvaatteet pestään mahdollisimman korkeassa lämpötilassa ja lakanat vaihdetaan tarpeeksi usein.

Kodin ilmanvaihdosta huolehtiminen

Kodin sisäilma on suuressa osassa siinä, kuinka paljon siellä saadaan allergisia reaktioita. Siksi allergiasiivouksessa puhdistetaan myös ilmanvaihtokanavat, jolloin sisäilma pysyy kunnossa eikä kanavista tulee sisäilmaan mitään epäpuhtauksia. Tuuletusta ei tehdä, jos allergeenit tulevat ulkoa. Allergiseen kotiin voidaan hankkia sisäilman puhdistajia ja -kosteuttajia, jotka mainittiin jo ylempänä.

Tehdäänkö allergiaan perustuva siivous aina samalla tavalla?

Perinteisessä siivoamisessa keskitytään kodin yleiseen siisteyteen. Se tehdään usein täysin samalla tavalla. Allergiasiivous taas suunnitellaan sen mukaan, mikä vuodenaika on kyseessä, mille ollaan allergisia ja millaisia allergiaoireet ovat. Silloin tarvitaan erilaisia välineitä sen mukaan, millaisesta allergiasiivouksesta on kyse. Ammattilaisella on käytössä kaikki tarvittavat välineet ja allergiasiivous tulee tehtyä oikein.

Allergiset vaivat voivat poistua heidän avullaan kokonaan tai ainakin vähentyä. Kotona on silloin hyvä olla, kun allergiaoireet eivät vaivaa.