fbpx

Mikrobisiivous ja bakteerien torjunta auttaa pysymään terveenä

desinfiointi-siivous

On tärkeää osata suorittaa mikrobisiivous ja bakteerien torjunta oikeilla tavoilla, jotta tartuntataudit eivät leviäisi. Joskus se on syytä antaa ammattilaisten tehtäväksi, jolloin kukaan ei sairastu niitä tekemällä ja taudit eivät leviä eteenpäin. Silti jokaisen pitää tehdä tässä asiassa itsekin jotain, koska tässä on tärkeässä osassa myös käsihygienia. Siitä ei voi huolehtia kuin itse, mutta sekin tehdään oikeanlaisten ohjeiden mukaan.

Tässä alla kerrotaan, millaisia asioita on syytä tietää, kun pitää suorittaa mikrobisiivous ja torjua bakteereja. Kaikki eivät tiedä millainen on hyvä käsihygienia. Myös pintojen puhtaus ja oikeanlainen puhdistus ovat tärkeässä osassa, koska moni tartuntatauti tarttuu pintojen kautta. Ruoka ja juomat ovat yksi yleinen sairastumisten syy. Siinäkin syy saattaa olla huono hygienia. Joiltakin tartuntataudeilta välttyy rokotusten avulla ja joiltakin sillä, että ei mene sairaiden lähettyville.

Henkinen ja fyysinen terveys parantavat immuniteettia, jolloin taudit eivät tartu niin helposti. Hygieniasta ja hyvästä siivouksesta huolehtiminen pitävät tartuntataudit loitolla ja niihin saa apua ammattisiivoajilta. Aloitetaan ensin siitä, millainen on hyvä käsihygienia.

Näin huolehdit oikein käsihygieniasta

Käsihygienia on yksi tärkeimmistä asioista, jos haluaa pysyä terveenä ja pitää bakteerit loitolla itsestään. Kaikki eivät vain osaa huolehtia siitä tarpeeksi hyvin. Jotkut eivät pese käsiään tarpeeksi kauan tai oikeissa tilanteissa. Kädet kannattaa pestä aina kun on ollut julkisissa tiloissa tai kosketellut pintoja, jotka ovat likaisia. Jos käsiä ei pese, niin voi ihan vahingossakin kosketella kasvoja, jonka myötä bakteerit pääsevät kosketuksiin limakalvojen kanssa. Siitä voi olla seurauksena jonkin tartuntataudin tarttuminen ja sairastuminen.

Kädet pestään saippualla ja pesun tulisi kestää vähintään 20 sekunnin ajan. Kädet pitää pestä kauttaaltaan ja huolehtia, että myös sormien välit tulevat puhtaaksi. Käsienpesu on erittäin tärkeää ennen ruokailua tai sen jälkeen, kun on käynyt WC-käynnillä. Jos käsiä ei ole mahdollista pestä juoksevan veden alla ja saippualla, voi kädet puhdistaa desinfiointiaineella. Se ei kuitenkaan tapa kaikki mahdollisia bakteereita, joten kädet kannattaa pestä heti kun pääsee tekemään sen kunnolla. Seuraavaksi kerrotaan miten pinnat ja muut paikat siivotaan bakteereista ja liasta.

Tätä on mikrobisiivous ja bakteerien torjunta

Mikrobisiivouksen tarkoitus on poistaa terveydelle haitallisia mikrobeja. Niitä poistetaan yleensä pinnoilta, joihin pääsee helposti mm. bakteereja ja viruksia. Niitä löytyy kaikkialta, joihin kosketaan ja joiden lähellä oleskellaan. Myös hengitysilmassa leijailee partikkeleita, joita voivat tehdä sairaaksi. Siksi sisäilman puhdistaminen on yksi osa mikrobisiivousta. Mikrobisiivouksessa puhdistetaan pintoja, joista lisää seuraavassa kohdassa.

Tällä tavalla puhdistetaan pinnat bakteereista ja viruksista

Pinnat ovat yleinen paikka, joista tarttuu bakteereita. Niitä tarttuu yleensä käsiin, joilla kosketetaan pintoja. Pinnat kannattaa siksi pestä säännöllisesti. Se tarkoittaa mm. kosketuspintoja, kuten ovien kahvoja, pöytiä ja kaukosäätimiä. Myös oman puhelimen näyttö on syytä pestä säännöllisin väliajoin.

Keittiön pinnat puhdistetaan pesuaineilla käyttäen esimerkiksi luutua. Puhelimen näytön puhdistaminen kannattaa tehdä desinfiointiaineella, joka soveltuu näyttöjen puhdistamiseen. Bakteerit ja virukset elävät pinnoilla aika pitkään, joten puhdistaminen kannattaa tehdä usein ja säännöllisesti. Jos kotona on jyllännyt jokin tauti, kannattaa pinnat puhdistaa silloin hyvin, jotta kukaan ei sairastu esimerkiksi uudelleen. Se vähentää heidänkin tartuntariskiään, jotka ovat vielä selvinneet ilman tartuntaa ja sairastumista.

Kun pinnoilta on saatu pois näkyvä lika, pitää niistä saada pois myös näkymättömät bakteerit ja virukset. Niiden takia pintoja voi puhdistamisen jälkeen myös desinfioida. Jos kyseessä on esimerkiksi sairaala tai laboratorio, pinnat voidaan myös sterilisoida. Pinnoilta voidaan kerätä näytteitä, jos halutaan tietää, että onko mikrobisiivous onnistunut hyvin. Seuraavaksi siitä, miten sisäilmaa voidaan puhdistaa.

Sisäilman puhdistaminen mikrobeista

Mikrobipuhdistamisessa puhdistetaan myös sisäilmaa. Sekin vähentää riskejä sairastumiselle. Tuulettaminen auttaa vähentämään sisäilmassa olevia epäpuhtauksia. Kannattaa huolehtia, että ilmanvaihto toimii hyvin. Apuna voi käyttää sisäilmanpuhdistimia, jotka on tarkoitettu poistamaan sisäilmasta mikrobeja.

UV-valo tappaa mikrobeja ilmasta. Joistakin ilmanpuhdistimista löytyy myös UV-valon ominaisuus, mutta sitä on käytettävä varoen, jotta UV-säteily ei pääse vaikuttamaan ihmisiin. Kun pitää sisätilat siistinä, myös sisäilma pysyy hyvässä kunnossa. Imuri, jossa on HEPA-suodatin, ei päästä epäpuhtauksia sisäilmaan. Kannattaa huolehtia myös siitä, että sisätiloihin ei synny hometta.

Nämä asiat pitää huomioida ruoka- ja juomaturvallisuudessa

Bakteereita ja viruksia löytyy myös ruuista ja juomista. Kun käsittelee niitä, se pitää tehdä puhtailla käsillä. Sairaana ei pidä mennä tekemään muille ruokaa, koska sen kautta voi tartuttaa sairauden muihin. Samoin voi käydä, jos syö ruokaa, johon on koskettu likaisilla käsillä.

Ruoka pitää kypsentää kunnolla, jotta siinä olevat bakteerit ja virukset kuolevat eikä se ei sairastuta. Ei kannata mennä juomaan vettä, jonka puhtaudesta ei ole varma. Vesijohtovesi ei ole kaikkialla maailmassa juomakelpoista. Kannattaa muistaa, että jos tilaa ulkomailla juoman jäiden kera, jäät on voitu tehdä raanavedestä. Pyydä juomasi ilman jäitä, jos et ole varma, voiko jäissä olla jotain, joka voisi tehdä sinut sairaaksi.

Pysy loitolla sairastuneista ihmisistä

Jos ei halua sairastua, kannattaa pysyä loitolla sairaana olevista ihmisistä. Se ei ole aina mahdollista, jos asuu sairastuneen kanssa samassa asunnossa tai joutuu hoitamaan sairastunutta ihmistä. Riskejä tartunnalle voi myös vähentää, jos käyttää sairastuneen lähellä kasvosuojaimia tai sairastunut pitää sellaista kasvoillaan. Kannattaa pestä kädet hyvin, jos koskee asioihin, joihin sairastunut on koskenut. Osa taudeista tarttuu pintojen kautta ja osa pisaratartuntana.

Kun on itse sairas, pitää ottaa muut ihmiset huomioon. Silloin on syytä pysyä kotoa siihen asti, kunnes ei enää tartuta muita. Töihin ja kouluun mennään vasta sitten, kun tartuntariski on ohi. Valitettavan monet taudit tarttuvat jo siinä vaiheessa, kun oireita ei vielä ole. Siksi julkisten tilojen pinnoille pääsee helposti bakteereita ja viruksia heidän käsistään, jotka ovat vasta sairastumassa.

Huolehdi terveydestäsi ja parannat samalla immuniteettiasi

Vahva immuunijärjestelmä auttaa pysymään terveenä eivätkä kaikki bakteerit ja virukset pääse jylläämään kehossa. Immuniteettia voidaan parantaa monilla eri tavoilla. Ne liittyvät syömiseen ja elintapoihin. Kun syö terveellisesti, pysyy paremmin terveenä. Myös säännöllinen liikunnan harrastaminen sekä hyvät yöunet parantavat immuniteettia. Toisilla on voinut olla hyvä tuuri, ja he ovat saaneet geenien kautta vahvan immuunijärjestelmän.

Yhteenvetona mikrobisiivous ja bakteerien torjunta

Mikrobisiivous auttaa pitämään meidän terveinä. Sen avulla päästään eroon bakteereista ja viruksista, jotka voivat tehdä sairaaksi. Sellaisia löytyy pinnoilta, mutta myös sisäilmasta. Niitä kumpaakin on syytä puhdistaa, jos ei halua tulla sairaaksi. Joskus apuun kannattaa pyytää ammattilainen, jonka avulla paikat puhdistuvat mikrobisiivouksen avulla täydellisesti.

Pelkkä pintojen ja sisäilman puhtaanapito eivät välttämättä auta pitämään terveenä, jos esimerkiksi joutuu oleskelemaan sairastuneen lähellä. Hyvä käsihygienia on tärkeää, jos ei halua sairastua. Immuunijärjestelmäkin on tärkeässä osassa. Kun se toimii hyvin, ei sairastu helposti. Sen hyvästä toiminnasta pitää huolehtia itse. Se tehdään hyvillä elintavoilla.