fbpx

Näin itsemurhapaikkojen puhdistus suoritetaan

itsemurhapaikka

Kun joku on tehnyt itsemurhan, on siitä voinut jäädä jäljelle siivottavaa. Itsemurhapaikkojen puhdistus on vaativa tehtävä, joka vaatii siivoajalta myös henkistä varmuutta tehdä se. Siksi sitä eivät tee kuin ammattilaiset, jotka ovat saaneet siihen koulutuksen ja joilta löytyy siihen kaikki tarvittavat välineet. Jokaisen on syytä pyytää tekemään tällainen siivous ammattilaiselta eikä mennä tekemään sitä itse. Kyseessä voi olla myös rikospaikka, jolloin paikalle pitää kutsua rikospaikan siivoaja.

Jos sinua kiinnostaa, miten itsemurhapaikka siivotaan, se kerrotaan tässä alla. Saat tietää miten siivoamisessa edetään ja mitä kaikkia välineitä siivoaminen voi vaatia. Kyseessä on erittäin traumaattinen asia, joten tämä ei sovi herkemmille edes luettavaksi, saati että paikkaa menisi kukaan itse siivoamaan. Se on ammattilaisen tehtävä eli heidän, jotka osaavat suhtautua asiaan hyvin myös henkisesti. Aloitetaan siitä, mihin pitää ottaa yhteys, jos kyseessä on sellaisen paikan siivoaminen, jossa on tehty itsemurha tai josta löytyy vainaja.

Kuka voi mennä itsemurhapaikalle?

Kun kyseessä on itsemurhapaikan siivoaminen, paikalle ei sovi mennä, jos on herkkä. Sinne meno voi aiheuttaa pahoja traumoja. Itsemurhasta on voinut jäädä jäljelle sellaisia asioita, joiden näkeminen on kauhistuttavaa. Jäljet pitää kuitenkin siivota ja se on ammattilaisen tehtävä tai ainakin todella suositeltavaa. Joskus ei ole varmaa, että onko kyseessä itsemurha vai onko kuolema jonkin toisen aiheuttama. Silloin paikalle ei saa mennä, vaan kyseessä on mahdollisen rikospaikan tutkimus. Siivoaminen voidaan tehdä vasta sen jälkeen, kun rikostutkimus on tehty. Siivoamisen tekee parhaiten ammattisiivoaja, josta lisää seuraavassa kohdassa.

Tästä syystä itsemurhapaikan siivoaminen kannattaa tehdä ammattilaisen toimesta

Koska itsemurhapaikalle on saattanut jäädä esille eritteitä, ruumiinosia ja muita asioita, niin siivoaminen on henkisesti vaikea tehtävä. Se ei sovi silloin kenen tahansa tehtäväksi. Paikalle on syytä kutsua ammattisiivoaja, joka on erikoistunut siivoamaan paikkoja, joissa on joku kuollut. Tällainen siivoaja on saanut koulutuksen, jossa on ollut mukana myös henkistä valmistautumista.

Jos kyseessä ei olekaan itsemurhapaikka, vaan rikospaikan siivous, pitää siivous hoitaa nopeasti. Sen tekee ammattilainen. Aina kun siivotaan paikka, jossa joku on kuollut oman käden, rikoksen tai luonnollisen kuoleman aiheuttamana, on silloin kyseessä kalmasiivous, josta kerrotaan lisää seuraavassa kohdassa.

Näin tehdään kalmasiivous

Itsemurhapaikan siivouksessa on kyse kalmasiivouksesta. Se on syytä tehdä ammattilaisen toimesta. Heiltä löytyy siihen oikeanlaista taitoa ja tietoa, henkistä kykyä se oikeat välineet. He tekevät sen turvallisesti ja tarpeeksi tehokkaasti. Kalmasiivouksessa täytyy käyttää:

  • Desinfiointivälineitä
  • Suojavarusteita
  • Monenlaisia erikoisvälineitä

Itsemurhapaikalla saattaa olla jokin tartuntatautiriksi, joten paikka pitää desinfioida hyvin, jotta taudit eivät leviä sieltä. Paikan siivoajan täytyy käyttää siellä suojavarusteita, jotta hän ei saa itse tartuntaa paikkaa siivotessaan. Siivoaminen vaatii monia muitakin erikoisvälineitä, joilla paikka saadaan puhtaaksi ja poistettua sieltä hajut pois.

Erikoisvälineet, joita itsemurhapaikan siivoamisessa voidaan tarvita

Paikkaa, jossa on tehty itsemurha, vaatii monenlaisten välineiden ja aineiden käyttöä. Tämä ei ole perinteistä siivoamista, vaan todella vaativaa siivoamista. Jos sitä ei tee oikein, voi siitä aiheutua paljon haittaa itselle sekä muille. Erikoisvälineitä täytyy myös osata käyttää oikein, joten siinä on taas yksi syy, miksi tämä on ammattilaissiivoajan tehtävä.

Siivouksessa käytetään vahvoja desinfiointiaineita, joiden käsittelyssä täytyy olla varovainen. Niillä saadaan tapettua kaikki mahdolliset bakteerit ja virukset sekä muut taudinaiheuttajat. Niillä puhdistetaan ja desinfioidaan pinnat, jotka kestävät vahvoja aineita. Ammattilainen käyttää tällaisessa siivoamisessa kertakäyttöliinoja, jotta mikään ei pääsisi leviämään muualle pesuvälineiden kautta. He saattavat joutua käyttämään niitä yhden kohteen siivoamisessa jopa satoja kappaleita.

Paikan siivoaminen sisältää puhdistamisen ja desinfioinnin lisäksi ilman puhdistamista. Haju saattaa olla niin kamala, että paikalla täytyy käyttää hengityssuojia. Hajuista pääsee eroon tuulettamalla sekä hajunpoistoon tarkoitetuilla välineillä. Otsonointilaite on tässä hyvänä apuna. Se poistaa sisäilmasta tehokkaasti pahoja hajuja. Kun laite on käytössä, ei asunnossa kannata oleskella. Tämäkin tehtävä onnistuu parhaiten ja turvallisimmin, kun se tekee ammattilainen omilla välineillään.

Itsemurha on saattanut jättää tilaan vaurioita, jotka vaativat raivaamista ja remontointia. Silloin siivoamisen lisäksi voidaan joutua esimerkiksi poistamaan lattia tai osia siitä, korjata seiniä ja hävittämään irtaimistoa. Nämä hoituvat parhaiten ammattilaisen avulla, jolloin itsemurhapaikka saadaan puhtaaksi, desinfioiduksi ja hajuttomaksi oikeiden välineiden, tekniikoiden ja aineiden avulla. Heidän apuaan saatetaan tarvita usein myös henkisellä puolella, josta lisää seuraavaksi.

Kalmasiivoojan psykologista tukeakin voidaan tarvita

Kalmasiivooja on saanut siivoustehtävää varten myös henkisen puolen koulutusta. Paikan siivoaminen, jossa joku on kuollut, on siivoajalle vaikeaa henkisesti. Siihen pitää varautua, jotta siivoaminen ei aiheuta traumoja. Samalla pitää valmistautua omaisten kohtaamiseen. Heitä pitää osata tukea ja kohdella oikein. Siivoaja saattaa joutua antamaan heille henkistä tukea, joten siihenkin on valmistauduttava hyvin.

Kalmasiivoaja on voinut joutua kohtaamaan jo monia omaisia edellisissä kalmasiivouspaikoissa, joten kokemusta heidän oikeanlaisesta kohtaamisestaan löytyy jo sitä kautta. Heillä on tietoa siitä, miten antaa psykologista tukea kuolleen läheisille ja perheelle. Tuki on tärkeää ja omaisia pitää kohdella tilanteen vaatimalla tavalla. Kalmasiivoajan on siten oltava kokenut ja hyvin koulutettu kohtaamaan myös omaisia. Heidän on tärkeää ymmärtää, kuinka vaikeaa kaikki on heille, joiden läheinen on kuollut.

Kun pitää siivota itsemurhapaikka, osaathan ottaa yhteyden oikeisiin paikkoihin?

On suositeltavaa, kun pitää siivota paikka, jossa joku on tehnyt itsemurhan, että sen siivoaa ammattilainen. Sitä ei välttämättä edes saa tehdä itse, jos kyseessä saattaa olla rikospaikka, eikä itsemurhapaikka. Kalmasiivous on erittäin vaativa tehtävä. Sen siivoamisessa on monenlaisia riskejä. Sieltä voi saada taudin tai se voi aiheuttaa traumoja. Ruumis on voinut olla asunnossa pitkään ja pelkkö hajukin on kamalaa kohdattavaa. Itsemurhapaikalle pitää osata kutsua oikeanlaista apua.

Ensin on syytä ottaa yhteys paikallisiin viranomaisiin. Soita tarvittaessa poliisille tai hätänumeroon, joista ohjataan ja autetaan sekä kerrotaan mitä kaikkea pitää tässä ikävässä tapauksessa tehdä. Tämän jälkeen pyydä paikalle, kun on siivoamisen aika, kalmasiivoaja. Muista hakea itselle myös henkistä tukea. Jos aiot siivota paikan itse, olethan tietoinen, että se on henkisesti erittäin raskasta. Siltä kannattaisi välttyä, koska tilanne on henkisesti raskasta jo ilman siivoustakin.

Kun ammattilainen siivoaa paikan, et kuormitu henkisestä enää yhtään enempää. Läheisen itsemurhaan liittyy paljon muitakin tehtäviä, joten säästä aikaasi ja itseäsi niiden tekemiseen ja anna siivoaminen ammattilaisen tehtäväksi. Tilaa oman paikkakuntasi kalmasiivouspalvelusta siivous. He tulevat paikalle nopeasti, hoitavat siivouksen ja muut siihen liittyvät tehtävät ammattitaidolla.

Jos kalmasiivouspaikka on pääkaupunkiseudulla, Turussa tai Tampereella, siellä kalmasiivouksen tekee Optimapalvelut. Optima palvelee näiden lisäksi monilla muillakin Etelä-Suomen paikkakunnilla. Tarkista löytyykö siivouskohteesi heidän listaltaan. He ovat paikka jo kahden tunnin sisällä siitä, kun olet ottanut heihin yhteyttä. Sinun ei tarvitse itse asua paikkakunnalla, jossa on kohde, jonne tilaat kalmasiivouksen, jossa on tehty itsemurha. Sinun ei edes tarvitse saapua itse paikalle, vaan kaikki hoituu ilman läsnäoloasi. Siivoaminen ei täten aiheuta sinulle yhtään lisää henkistä taakkaa, jota olet tähän mennessä joutunut kokemaan.