fbpx

Hometalojen puhdistus ja restaurointi sekä homepölysiivous

homevaurio

Hometalojen puhdistus ja restaurointi ovat edessä, jos asunnossa on hometta tai kosteusvaurioita, joista voi syntyä myöhemmin homeongelma. Hometalossa asuminen voi olla todella vaarallista. Home tekee asunnosta vähitellen myös yhä huonokuntoisemman. Tässä alla kerrotaan miten hometalo saadaan puhdistettua ja miten sen restaurointi tehdään.

Ensin kerrotaan miten saadaan tietää, onko rakennuksessa hometta. Jos talosta löytyy hometta, sen jälkeen on aloitettava sen poisto, josta kerrotaan tutkimisen jälkeen. Homeenpoisto voi olla pitkä ja monta vaihetta sisältävä prosessi. Kun homeet on saatu pois, on selvitettävä, että kosteusongelma on samalla poistettu. Jos talossa on edelleen kosteusongelmia, tulee sinne ajan myötä uusi homeongelma.

Kosteusvaurioisessa talossa on home- ja hiivasieniä. Niistä voi aiheutua ihmisille monenlaisia ongelmia. Sisäilmassa oleskelu voi aiheuttaa oireita ilman home- ja hiivasieniäkin, mutta on syytä tutkia, olisiko kyse niistä, jos talon asukkaat ovat saaneet oireita. Suomessa on paljon vanhoja taloja, joissa on hometta, mutta joskus myös uusien talojen tutkimuksessa löytyy hometta. Uutta taloa voi olla järkevämpi korjata homeen takia kuin vanhaa, jossa voi olla paljon muitakin ongelmia ja homeet ovat voineet muhia rakenteissa pitkään. Moni esimerkiksi 1970-luvulla rakennettu talo on nyt hometalo.

Nyt ihan ensimmäiseksi siitä, miten saadaan selville, jos talossa on hometta.

Talon tutkiminen ja analysointi homeongelman toteamiseksi

Jos epäilee talossa olevan homeongelma, on sitä mahdollisuutta syytä tutkia. Sen voi tehdä monella tavalla ja jossakin vaiheessa siihen tarvitsee ammattilaisen apua, jotta asiasta voi olla varma, että hometta joko on tai ei ole. Ensin on voinut kokea oireita, joita tulee, jos oleskelee hometalossa. Näistä mahdollisista oireista kerrotaan tässä myöhemmin.

Hometta voi olla näkyvillä, mutta usein joudutaan tekemään mm. seiniin reikiä, jotta asiaa saadaan tutkittua. Talosta otetaan näytteitä, jotta tiedetään minkä tyyppisestä homeesta on kyse ja onko kyse ensinnäkään edes homeesta. Osa hometyypeistä on muita vaarallisempia ja jos kyseessä on vaarallinen muoto homeesta ei asunnossa kannata enää oleskella. Se voi olla erittäin vaarallista mm. pienille lapsille ja raskaana oleville.

Talossa pitää tehdä kosteusmittauksia, koska homeinen talo on yleensä kosteusongelmainen. Sen lisäksi pitää katsella näkyykö talossa homeisia merkkejä. Moni tietää myös miltä homeisessa talossa haisee, joten hajuaistikin on tässä tutkimuksessa tärkeässä osassa. Koirilla on paljon parempi hajuaisti kuin ihmisillä. Siksi koiria käytetään myös homeen etsinnässä. Homekoirista saadaan hyvä apua homeen paikantamisessa. Jos hometta löytyy, pitää aloittaa homeenpoistoon liittyvien prosessien toteuttaminen. Niistä kerrotaan seuraavassa kohdassa.

Homeenpoistamiseen liittyvät prosessit

Kun talossa on hometta, pitää home tietysti saada talosta pois. Se miten se tehdään, riippuu siitä missä hometta on ja kuinka suuresta ongelmasta on kyse. Homeisia läiskiä voidaan käsitellä aineella, joka tappaa homeen. Sitä käytetään kohtiin, jotka kestävät vahvan aineen vaikutusta ja ovat paikoissa, jonne ainetta on helppo suihkauttaa.

Hometta löytyy yleensä paikoista, jossa se ei ole näkyvillä. Silloin homeenpoisto on paljon vaikeampaa ja sitä varten kannattaa pyytää ammattilainen apuun. Talosta voi joutua purkamaan paljon vaurioituneita osia mm. osia lattioista, seinistä ja katoista. Lattian voi joutua purkamaan kokonaan, jos vaurio on suuri eikä lattiaa voi korjata siististi puretusta kohdasta, jotta lattia näyttäisi joka puolelta samalta. Homehtuneet osat talosta pitää usein korvata kokonaan uusilla. Näistä suurien vaurioiden korjaamisesta kerrotaan tarkemmin alempana.

Kun homeiset osat on saatu poistettua, pitää varmistaa, että homeongelma ei tule heti takaisin. Jos sitä ongelmaa ei ole saatu poistettua, joka homeen aiheutti, on purkaminen ollut turhaa. Seuraavassa kohdassa kerrotaan, miten kosteusongelmat saadaan poistettua, jotta hometta ei synny taloon uudelleen ja talo vaadi uudelleen korjaamista.

Kosteusongelmien poisto, jotta hometta ei tule uudelleen lisää

Kosteusongelman on usein se syy, miksi taloon syntyy hometta. Talon ilmanvaihdon pitää toimia hyvin, jotta talon sisäilmasta ei tule liian kostea. Kylpyhuoneen hyvä ilmanvaihto on erittäin tärkeää. Jotta siellä ei tarvitsi avata jokaisen suihkukäynnin jälkeen ikkunaa auki kosteudenpoistamiseksi, siellä on syytä olla hyvä ilmanvaihto. Suomessa kylpyhuoneisiin tehdään yleensä hyvä ilmanvaihto.

Kosteusongelma voi olla myös märkätilassa oleva reikä, josta pääsee vettä sisään, kun käydään suihkussa. Keittiössä on myös paljon mahdollisuuksia, joissa voi syntyä kosteusongelma. Kaikki mahdolliset vuodot ja vuotopaikat pitää löytää, jotta hometta ei pääsisi syntymään uudelleen. Seuraavassa kohdassa kerrotaan kuinka suuria homevaurioita korjataan.

Suurien homevaurioiden korjaaminen ja loppusiivous eli homepölysiivous

Suurin osa homevaurioista kyetään korjaamaan. Jos hometta on seinän sisällä, pitää seinä tietysti avata ja vaihtaa seinän sisältä kaikki homeiset osat uusiin. Homeinen lattia pitää purkaa ja vaihtaa ehkä koko lattia uuteen, jos vaurio on suuri ja näkyvällä paikalla. Joskus homevaurion korjaaminen tulisi niin kalliiksi, että siihen ei ole varaa. Silloin talo voidaan joutua purkamaan tai jättämään tyhjäksi.

Oli homevaurioiden korjaaminen kuinka suuri tai pieni, kannattaa asuntoon tehdä homepölysiivous. Sen voi tilata ammattilaisen tekemänä, jolloin se tulee tehtyä kunnolla. Homesiivous on viimeinen loppusilaus sille, että talo saadaan taas asumiskuntoon. Vaikka asuntoon on tehty homeremontin jälkeen rakennussiivous, ei se riitä. homepuhdistus takaa sen, että asunnossa ei ole enää missään homeitiötä.

Talon sisäilman kuntoa on tutkittava säännöllisesti

Kun ensin on saatu poistettua homeen syy, on tutkittava, että miten estää homeen palamista taloon. Siksi taloa on syytä tutkia säännöllisesti ja tutkia talon sisäilmaa. Se takaa sen, että tiedetään homeongelman ratkenneen. Jos taas hometta alkaa taas esiintymään, säännöllisen tutkimuksen avulla siitä saadaan tietää nopeasti eikä ongelmasta ehdi tulla kovin helposti suuri.

Tutki asunto jo ennen sen ostamista. Mm. Yle uutiset on uutisoinut kuinka unelmakoti on muuttunutkin painajaiseksi.

Hometalon asukas voi kärsiä monenlaisista oireista

Hometta voi alkaa epäilemään ensimmäisenä sen takia, että talossa olevat asukkaat ovat saaneet oireita, jotka viittaavat homeeseen. Osa oireista saattaa olla niin epämääräisiä, että niiden ei hoksaa johtuvan homeesta. Oireet voivat olla myös hyvin yksilöllisiä. Yleisiä homeesta johtuvia oireita ovat:

  • hengitystieoireet
  • silmäoireet
  • kuumeilu
  • lihas- ja nivelkivut
  • päänsärky
  • pahoinvointi
  • oksentelu
  • ruokahaluttomuus
  • laihtuminen
  • ihottuma

Silmien ja hengitysteiden ärsytysoireita ovat mm. silmien ärsytys, kutina ja tukkoisuus nenässä, ääni voi mennä käheäksi sekä kurkku karheaksi. Yskääkin voi esiintyä ja limaneritystä. Hometalossa asuva voi saada toistuvasti keuhkoputken-, sivuontelon- ja välikorvantulehduksia. Ihottuma voi olla kutisevaa ja iho voi punertaa. Asukas voi kärsiä atooppisesta ihottumasta.

Valitettavasti homeisessa talossa asuminen voi aiheuttaa myös syöpää. Vaikka muuttaisi hometalosta pois, eivät oireet aina katoa ja joillekin voi kehittyä loppuelämäksi esimerkiksi astma. Homeessa oleskelu ei aiheuta välttämättä yksistään astmaa, mutta se edesauttaa astman syntymistä.

Hometalossa asuminen on suuri terveysriski. Siksi talo pitää saada homeettomaksi ennen kuin siellä voi taas asua turvallisesti. Kun homeet on saatu pois, on tärkeää huolehtia, että sitä ei tule taloon uudelleen. Homepoisto sisältää myös loppusiivouksen, joka takaa, että kaikki homeitiöt on saatu talosta pois. Jos aikoo ostaa asunnon, siihen on syytä teettää hometutkimus jo ennen asunnon ostamista, jotta ei saa riesakseen hometaloa. Ennen kuin homeen mahdollisuutta huomaa, on voinut jo saada monia terveysongelmia. Pyydä ammattilainen tutkimaan asunto ja poistamaan home, jos sitä löytyy. Sillä kaikki toimii sillä tavalla parhaiten ja ongelma saadaan varmasti ratkaistua.