fbpx

Allergiasiivouksen toteuttaminen tehdään eri vuodenaikoina eri tavalla

allergiasiivous

Allergiakodeissa on syytä tehdä allergiasiivousta säännöllisesti. Siivota pitää toki esimerkiksi joka viikko tai jopa joka päivä, jos on kyseessä erittäin helposti tai vakavia allergiaoireita saava henkilö. Perussiivousten lisäksi on hyvä tehdä allergiasiivouksia sen mukaan mikä vuodenaika on kyseessä. Meillä Suomessa on neljä vuodenaikaa, joiden koittaessa täytyy siivota allergioiden takia eri tavoilla eli vuodenajan mukaan.

Keväällä ja kesällä allergioita aiheuttaa siitepölykaudet, jotka pitää huomioida siivouksessa. Syksyllä taas ulkoilmasta voi tulla koteihin sisään muita allergisoivia asioita, jotka pitää saada asunnosta siivoamisen avulla pois. Syksyn kosteus voi myös aiheuttaa sisätiloihin ongelmia, joille voi olla allerginen. Talvi on aikaa, jolloin sisätiloissa on kuiva sisäilma. Sekin voi olla yksi syy allergiaoireisiin. Tässä alla kerrotaan miten koteja täytyy allergian takia siivota eri vuodenaikojen mukaan. Aloitetaan ensin keväästä.

Keväällä alkaa siitepölyallergiakausi

Kevät on se aika, jolloin luonnossa alkaa siitepölykausi. Se tarkoittaa joillekin allergiakauden alkamista. Allergisia oireita aletaan saamaan aikaisintaan noin huhtikuun lopusta alkaen. Moni aloittaa allergialääkityksen jo aikaisin keväällä, joka helpottaa oloa, kun allergiakausi on kunnolla päällä. Oireita voi helpottaa myös siivoamisen avulla. Allergiasiivous auttaa suuresti, kun sen osaa tehdä keväällä oikein.

Jos olet allerginen esimerkiksi koivun siitepölylle, voit kokea sen myötä monenlaisia oireita. Oireita tulee silloin ulkona oleskellessa, mutta siitepölyä pääsee myös sisätiloihin. Siksi voit oireilla myös sisätiloissa. Silloin on hyvä siivota koti kunnolla. Voit tilata apuun esimerkiksi ammattilaisen, joka tekee kotiisi perusteellisen allergiasiivouksen.

Keväinen allergian mukainen siivous poistaa kodistasi siitepölyä. Siitä miten koti siivotaan allergiasiivouksessa, kerrotaan alempana. Siivouksen lisäksi ikkunat on syytä pitää kiinni, jotta sisälle ei pääse yhtään enempää siitepölyä kuin mikä on minimimäärä. Kannattaa käyttää myös ilmanpuhdistinta, jossa on HEPA-suodatin. Se puhdistaa sisäilmaa sitä mukaan, kun sinne pääsee esimerkiksi koivun siitepölyä. Kun koivun siitepöly alkaa vähitellen vähentyä ja keskikesä koittaa, alkaa esiintyä heinäallergiaa, josta lisää seuraavassa kohdassa.

siitepölyallergia

Kesä tuo mukanaan heinäallergiaa

Onneksi kaikki esimerkiksi koivun siitepölylle allergiset eivät ole myös heinäallergisia. Heinäallergian oireita alkaa ilmentymään heinäkuussa. Myös silloin on tärkeää tehdä tai teetättää kotiin allergian mukainen siivous. Tällöin toimitaan samalla tavalla kuin kevään allergiakautena. Koti siivotaan siitepölystä. Jos on meneillään kuiva ja lämmin kausi, kuten usein heinäkuussa on, on ilmassa leijailemassa paljon siitepölyä. Silloin ikkunat kannattaa pitää visusti kiinni, jos kärsii heinäallergiasta.

Jos ammattilainen käy tekemässä allergiasiivouksen, on asukkaan tehtävä sen jälkeen asioita myös itse. Ammattilaisilta voi pyytää hyviä vinkkejä siihen, kuinka ylläpitää kodissa siisteyttä, jotta siellä olisi mahdollisimman vähän allergisoivaa siitepölyä. Tässä myöhemmin alempana kerrotaan kuinka ammattilainen tekee ensin allergiasiivouksen ja miten asukas voi sen jälkeen itse huolehtia siisteydestä allergioiden varalta. Seuraavaksi syksyn tuomiin allergioihin ja niistä selviämiseen siivouksen avulla.

Syksy tuo mukanaan paljon kosteutta

Kun syksy saapuu, saapuvat yleensä myös kosteat kelit. Syksy tuo tullessaan myös allergioita aiheuttavia tekijöitä. Niiden aiheuttamia oireita voi vähentää siivoamisen avulla. Tässäkin vaiheessa voi kutsua kotiinsa ammattilaisen tekemään allergiasiivouksen. Ammattilainen voi tarkistaa kodin myös sieni- ja homevaurioiden varalta, joita esiintyy kosteissa paikoissa. Silloin tiedetään, että allergiset oireet eivät johdu kodin sisällä olevista ongelmista. Jos kodista löytyy kosteuteen liittyviä vaurioita, täytyy ne korjauttaa, jotta oireilu sisätiloissa loppuu.

Jos allergisia oireita aiheuttavat oireet tulevat ulkoa, on myös syksyisin syytä pitää ulko-ovet ja ikkunat kiinni aina kun on mahdollista. Allergeeneja voi tulla sisään esimerkiksi lehtien mukana, joita on tippunut puista maahan. Niitä voi kulkeutua myös asuntojen parvekkeille, terasseille ja muualle pihaan, jossa oleskellaan. Parveketta, terassia ja pihaa kannattaa puhdistaa lehdistä säännöllisesti syksyn aikana, jos ne ovat syytä allergioille. Samalla voidaan päästä eroon muistakin syksyn allergioita aiheuttavista asioista.

Talvella sisäilma on kuivaa

Vaikka talvella mikään ei kuki ulkona eikä asuntoihin pääse siitepölyä eikä mitään muitakaan allergiaa aiheuttavia luonnon tuotteita, voi talvellakin kokea allergisia oireita ulkoilman takia. Talvella asuntojen sisätilassa oleva ilma voi olla todella kuivaa. Kun kuiva ilma kuivattaa hengitysteitä, voi se aiheuttaa oireita. Kannattaa hankkia kotiin kosteusmittari, jolloin tietää onko kodin sisäilma tarpeeksi kostea. Jos kodissa on jatkuvasti liian kuiva ilma, siihen saa apua, kun hankkii kotiin ilmankostuttimen.

Jos keväällä, kesällä ja syksyllä on pitänyt ikkunat visusti kiinni, talvella niitä kannattaa välillä aukoa. Kun tuulettaa talvella, asunnon sisäilma parantuu, koska asunnosta poistuu sinne mahdolliset jääneet siitepölyt sekä muuta pölyä, jolle voi olla allerginen. Imurointi ja pölyjen pyyhkiminen säännöllisesti on myös tärkeää. Talvella voi pyytää myös ammattilaisen tekemään siivouksen, jolla kodista tulee taatusti mahdollisimman allergiaystävällinen. Seuraavaksi onkin hyvä hetki kertoa, miten ammattilainen tekee allergiasiivouksen.

Ammattilaisen tekemä allergiasiivous eri vuodenaikoina

Voit kutsua kotiisi ammattilaisen tekemään allergiasiivouksen. Heiltä saa apua minä tahansa vuodenaikana. Jos saat oireita esimerkiksi keväällä koivun siitepölykauden aikaan, voisi olla hyvä hetki hankkia allergiasiivous keväällä. Ja jos saat oireita muina vuodenaikoina, hanki siivousapua niinä aikoina, kun koet allergiaa.

Ammattilainen tekee allergiasiivouksen monen vaiheen kautta, jolloin se tulee tehtyä aina tarkasti. He käyttävät siivouksessa aineita, jotka ovat allergiaystävällisiä. Pölyt pyyhitään kertakäyttöisillä liinoilla, joita voi kulua siivouksessa todella paljon. Heidän imurissaan on HEPA-suodatin ja heiltä löytyy välineet myös vaikeiden paikkojen siivoamiseen. Jos esimerkiksi patterin takaa täytyy saada pölyt ja siitepölyt pois, se voidaan tehdä höyrypuhdistimen avulla.

Näin ammattilaiset tekevät kotiisi allergiasiivouksen:

  • He puhdistavat kodista kaikki pinnat pölystä ja siitepölyistä.
  • He puhdistavat myös kodin yläosat, kuten kaapistojen yläosat ja verhokotelot.
  • He käyttävät apuna höyrypesua, jolla voidaan puhdistaa esimerkiksi lattialistat.
  • He puhdistavat myös keittiön ja WC:n tarkoin.
  • He puhdistavat ilmastoinnin ulostulot.

Kun ammattilainen on puhdistanut kotisi, on sinun hyvä pitää huolta siitä, että siisteys pysyy, jotta et saa minkään vuodenajan mukaisia allergisia oireita. Seuraavassa kohdassa kerrotaan vielä miten ylläpidät kotisi siisteyttä, jotta mikään vuodenaika ei toisi kotiisi liikaa allergeeneja.

Allergiasiivous itsetehtynä eri vuodenaikoina

Kun koti on puhdas eli sinne on tehty vuodenajan mukainen allergiasiivous, sinun tehtäväsi on huolehtia, että koti myös pysyy allergiaystävällisenä. Imuroi kotiasi säännöllisesti imurilla, jossa on HEPA-suodatin. Pyyhi pölyt tarpeeksi usein ja vaihda vuodevaatteet usein. Älä pidä ovea tai ikkunoita auki, jos ulkona on paljon siitepölyä, jolle olet allerginen. Huolehdi kuitenkin kotisi ilmanvaihdosta. Hanki kosteusmittari ja ilmankostutin, jos kärsit kuivasta sisäilmasta. Jos et saa pidettyä kotiasi siistinä, pyydä ammattilainen uudelleen apuun.

Huolehdi kotisi siisteydestä jo ennen kuin alat saamaan vuodenajan mukaisia allergisia oireita. On hyvä olla aina liian ajoissa kuin liian myöhään. Ongelma voi olla silloin koko ajan pienempi, jos kotiisi ei pääse missään vaiheessa esimerkiksi siitepölyä liikaa kerralla. Kun sisäilma on raikas ja puhdas, on siellä allergisen hyvä olla. Vuodenaikojen tuomat allergiat ovat yleisiä, joten oireesi voivat johtua niistä.