fbpx

Siitepölyallergian hallinta sisätiloissa helpottaa allergiaoireita

Siitepölyallergian hallinta

Siitepölyallergiasta kärsivä voi helpottaa oireitaan monilla teoilla. Ne liittyvät erityisesti siihen, miten hallita allergiaan sisätiloissa. Siitepölyallergian toteaminen on helppoa. Oireita alkaa ilmestyä siinä vaiheessa, kun allergiaa aiheuttavat kukinnot alkavat. Allergia voi alkaa jo lapsuudessa, mutta myös vasta aikuisena. Kun tunnistat siitepölyallergian oireet, voit hallita allergiaasi paremmin.

Siitepölyallergian tunnistamisen helpottamiseksi tässä alla kerrotaan ensin millaisia oireita siitepölyallergia voi aiheuttaa. Sen jälkeen kerrotaan milloin oireita voi saada. Sitten siirrytään kohtiin, joissa kerrotaan millä tavoilla siitepölyallergiaan voi hallita sisätiloissa. Tulet huomaamaan, että on monta keinoa vähentää oireitaan tai välttyä niiltä jopa kokonaan, jos allergia ei ole kovin paha.

Nämä ovat siitepölyallergiaoireita

Siitepölyallergia voi tulla ensimmäisen kerran vasta aikuisena. Jotta osaisi varautua siihen ennen siitepölykauden alkamista ja vähentää oireita, pitää allergia todeta. Jo itsekin omia oireita seuraamalla voi selvittää asian, vaikka lääkäriinkin voi olla syytä mennä.

Siitepölyallergia aiheuttaa yleensä näitä oireita:

  • Tukkoinen, kutiseva ja vuotava nenä (vetinen nuha)
  • Aivastelu
  • Silmien kirvelyä ja vuotamista sekä punoittamista

Silmiä voi myös vetistää. Jos kärsii atooppisesta ihottumasta, se voi pahentua siitepölykauden aikana. Moni voi kokea myös väsymystä. Astmaoireetkin saattavat pahentua. Siitepölyn määrä vaihtelee eri vuosina, joten joskus nämä oireet voivat tulla pahempana kuin aiempina vuosina, koska siitepölyä on normaalia enemmän. Voi käydä myös niin, että joinakin allergiakausina oireita ei tule lainkaan, jos siitepölyä on vain vähän.

Koivuallerginen saattaa saada allergioita myös juureksista ja hedelmistä. Tätä kutsutaan ristiallergiaksi. Oireita voi tulla juureksista, kuten raasta perunasta ja porkkanasta tai tomaatista, selleristä, paprikasta ja palsternakasta. Kypsentämättömistä hedelmistä oireita voi tulla kiivistä, persikasta, omenasta, luumusta tai päärynöistä. Mantelit ja pähkinät ovat myös koivuallergian ristiallergioita. Kun siitepölykausi on ohi, ei näistä tule välttämättä enää lainkaan oireita.

Milloin siitepölyallergiaa voi esiintyä ja milloin on paras hetki ulkoilla

Siitepölyallergiaa alkaa esiintymään keväällä, kun ensimmäiset kukinnot alkavat. Allergiaa saa lehtipuiden ja heinien siitepölystä sekä pujosta. Kaikki eivät kuki ja aiheuta oireita yhtä aikaa eikä jokainen allerginen ole niistä kaikille allerginen. Allergeenien määrät voivat vaihdella vuodenajan lisäksi myös vuorokauden ajankohdan sekä sään mukaan.

Siitepölyä on vähiten ilmassa aamuisin ja iltaisin, joten siitepölyallergisen kannattaa vältellä ulkoilua päiväsaikaan mahdollisimman paljon. Jos on satanut, myös silloin siitepölyn määrä on vähentynyt ilmassa, jolloin on hyvä hetki käydä ulkoilemassa juuri sateen jälkeen. Tuulisella ja aurinkoisella säällä ilmassa voi olla paljon siitepölyä.

 

siitepölykausi Suomessa
Siitepölykausi Suomessa. Lähde: Allergia.fi

Koivu alkaa kukkia eteläosassa Suomea huhti-toukokuussa. Lapissa se kukkii touko-kesäkuussa. Heinät alkavat kukkia Etelä-Suomessa kesäkuun puolella ja pohjoisemmassa osassa Suomea heinäkuussa. Pujo kukkii heinä-elokuussa, mutta sen sivuversot kukkivat uudelleen vielä syyskuussa. Kukintaa voi kestää jopa yöpakkasiin asti. Jos sattuu matkustamaan Suomessa pitkin kevättä ja kesää, voi oireita saada esimerkiksi koivusta monen kuukauden aikana. Allergisen kannattaa miettiä tarkoin, mihin aikaan matkustaminen kannattaa, jos saa pahoja oireita. Sisällä oireita kykenee vähentämään monella tavalla, joista lisää seuraavassa kohdassa.

Aloita valmistautuminen ajoissa

Siinä vaiheessa, kun kukintoja jo esiintyy, voi oireiden vähentäminen olla vaikeaa. Siitepölyä kulkeutuu sisätiloihin aina jonkin verran, joista voi saada oireita. Jos tietää, että on allerginen siitepölylle, allergiaoireisiin on syytä valmistautua jo hyvissä ajoin etukäteen. Moni aloittaa allergialääkityksen jo ennen lumien sulamista. Kotiin voi tilata allergiasiivouksen ja miettiä missä vaiheessa kevättä tai kesää se olisi omien allergioiden kannalta parasta tehdä.

Pidä kotisi siistinä

Kun on menossa siitepölykausi, koti on syytä pitää siistinä. Samalla kun pyyhkii ja imuroi kodin, tulee puhdistettua pölyjen mukana myös siitepölyä. Asunnon paikat kannattaa pyyhkiä märällä luutulla tai liinalla, jolloin pölyt eivät pääse ilmaan leijumaan. Siitepölyallergiselle sopivassa imurissa on HEPA-suodatin, joka ei päästä imuroinnin kautta sisäilmaan allergeenipartikkeleja. Kannattaa imuroida ja pyyhkiä kaikki paikat, joissa voi olla siitepölyä eli myös matot ja kodin tekstiilit.

Teetä tai tee kotiisi allergiasiivous

Jotta allergiaoireita tulisi sisällä ollessa mahdollisimman vähän, sinne on tehtävä allergiasiivous. Sen kykenee tekemään itse, mutta jos haluaa säästää omaa aikaansa, se kannattaa tilata ammattilaisen tekemänä. Ammattilaisilla on siihen kaikki tarvittavat välineet, joita ei kaikilta löydy. He myös tekevät allergiasiivouksen taatusti oikealla tavalla, jolloin siitepölyn allergeenit saadaan pois asunnosta mahdollisimman tarkkaan.

Allergiasiivous kannattaa tehdä oikeassa vaiheessa vuotta. Sen ajankohta riippuu siitä, minkä siitepölylle on allerginen. Kun allergiasiivous on tehty, on asunnon puhtaudesta hyvä huolehtia myös sen jälkeen. Silloin siitepölyn määrä ei pääse kasvamaan asunnossa liian suureksi. Kodin siisteyteen liittyvät muutkin asiat kuin pölyjen pyyhkiminen ja imurointi, kun kyse on siitepölyallergiasta. Seuraavissa kohdassa kerrotaan siitä, kuin pitää sänky mahdollisimman vapaana siitepölyistä.

Suojaa sänkysi

Sänky on syytä suojata siitepölyiltä. Siinä vietetään suuri osa vuorokaudesta, joten jos siinä on paljon siitepölyä, jolle on allerginen, se ei ole allergiaoireiden kannalta hyvä asia. Sängyssä voi käyttää allergiavuodevaatteita. Sänkyvaatteet kannattaa pestä mahdollisimman usein. Niitä ei tule kuivata ulkoa, koska silloin niihin pääsisi kerääntymään siitepölyjä. Ne voi sen sijaan kuivata kuivausrummussa tai muualla sisällä. Pese vuodevaatteet mahdollisimman kuumalla pesuohjelmalla.

Pidä ikkunat kiinni

Makuuhuoneessa eikä muuallakaan asunnossa kannata tuulettaa sillä hetkellä, kun ilmassa on paljon siitepölypartikkeleita. Pidä ikkunat ja ovet kiinni aina kun on mahdollista, että siitepölyallergeeneja pääsee sisätiloihin vain mahdollisimman vähän. Sitä tulee sisälle kuitenkin vaatteiden, kenkien ja hiuksien mukana. Muista vaihtaa vaatteesi, jos niissä on siitepölypartikkeleita.

Hanki ilmansuodatin

Siitepölyallergisen kodissa oleva ilmansuodatin on hyvänä apuna allergiaoireiden vähentämisessä. Ne poistavat sisäilmasta siitepölyjä sekä muita mahdollisia allergeeneja. Kannattaa valita sellainen ilmansuodatin, jossa on HEPA-suodatin. Se poistaa siitepölyn asunnon ilmasta parhaiten.

Pukeudu oikein

Koska siitepölypartikkeleita kulkeutuu sisätiloihin myös vaatteiden mukana, opettele pukeutumaan oikein, kun on siitepölykausi. Pukeutumisen avulla voidaan suojautua siitepölyltä myös ulkona ollessa. Käytä pitkähihaisia puseroita sekä pitkiä housuja. Laita päähäsi hattu, jotta siitepölypartikkeleita pääsee tarttumaan hiuksiisi mahdollisimman vähän. Kun tulet sisälle, ota vaatteesi pois ja pese ne. Silloin siitepölyäkään ei pääse vaatteista sisäilmaan tai ainakin pääsee vain mahdollisimman vähän. Näin on syytä tehdä kaikkien siitepölyallergisen kanssa saman katon kanssa elävien.

Hanki lääkkeitä ja allergiavälineitä

Moni saa siitepölyallergiaan apua lääkkeistä. Apteekeista saa esimerkiksi antihistamiinia ja nenäsumutteita ilman reseptiä, mutta jos allergiaoireet ovat pahat, niin on syytä käydä lääkärissä. Jos oireet ovat vakavia, lääkärin kanssa voidaan keskustella mahdollisista hoidoista sekä siitä, miten allergiaoireiden syntymistä voisi ennaltaehkäistä esimerkiksi sisätilojen puhtauden kannalta. Moni käyttää myös silmätippoja, jos silmät oireilevat siitepölystä. Kysy myös lääkäriltäsi, mitkä antihistamiinit sopivat sinulle parhaiten.

Itsehoito-ohjeita siitepölyallergiselle

Käy suihkussa tarpeeksi usein, jotta päälläsi olisi mahdollisimman vähän siitepölystä tulevia allergeeneja. Suihkussa oleminen voikin helpottaa heti allergiaoireita, joten siellä olo tuntuu hyvältä ja sinne tulee mentyä helposti aina kun on tarvetta. Myös nenäkannuista saa suurta apua. Niillä huuhdellaan nenäontelot siitepölyistä, joka helpottaa oireita.

Kaikki nämä mainitut toimenpiteet auttavat vähentämään sisätiloissa syntyviä siitepölyn aiheuttamia allergiaoireita. Siitepölyltä ei pysty kukaan suojautumaan kokonaan, mutta niille altistumista voidaan vähentää ja se kannattaa. Monet kärsivät siitepölykautena allergian takia. Jos siitepöly aiheuttaa liian paljon allergiaoireilua, mene hoitoon ja teetä kotonasi allergiasiivous.