fbpx

Allergiasiivouksen teko helpottaa eläinallergisen elämää

siivouspalvelut

Kun asuntoon täytyy tehdä allergiasiivous, saattaa sen tarve johtua vuodenajasta, joka tuo sisälle allergeeneja erilaisten kukintojen myötä. Allergiaa voi aiheuttaa myös pöly, pölypunkit tai vaikka home. Mutta hyvin yleinen allergian syy ovat lemmikit. Lemmikin hilseelle, virtsalle tai syljelle voi olla niin allerginen, että asuntoon on tehtävä perusteellinen siivous. Perinteinen siivous ei silloin riitä, vaan sinne pitää tehdä allergiasiivous.

Eläimille allergisen ei kannata toteuttaa allergiasiivousta itse, jos ei ole ihan pakko. Jos allerginen kuitenkin tekee sen, hänen kannattaa käyttää siivouksen ajan hengityssuojainta. Allergiasiivouksen voi tehdä myös ammattilainen, jolloin se tulee tehtyä varmasti oikein eikä tarvitse itse altistua siivouksen yhteydessä lemmikkien allergeeneille. Tässä alla kerrotaan mikä eläimissä aiheuttaa allergiaa, mille lemmikeille saattaa olla allerginen sekä miten allergiasiivous tehdään, jos asunnosta pitää poistaa lemmikkien aiheuttamat allergiset syyt.

Tämä kaikki saattaa allergisoida eläimissä

Jos on allerginen eläimille, saattaa se johtua monista eri syistä. Eläinten allergeeneja saattaa löytyä asuntojen sisältä, mutta monesta muustakin paikasta esimerkiksi julkisista tiloista ja jopa ulkoa. Herkemmät voivat oirehtia jopa sellaisissa paikoissa, jossa allergisoivat eläimet eivät ole edes käyneet. Allergeeneja on voinut kulkeutua sellaisiin paikkoihin esimerkiksi sellaisten ihmisten mukana, jotka ovat olleet allergisoivien eläinten lähellä. Allergeeneja saattaa löytyä heidän vaatteistaan ja hiuksistaan.

Jotkut saattavat luulla, että allergia johtuu eläinten karvoista, mutta ovat väärässä. Moni saa allergiaoireita eläinten hilseestä, mutta oireet voivat johtua lisäksi myös eläinten eritteistä, kuten syljestä ja virtsasta. Karvoissa on vähän allergeeneja, mutta esimerkiksi hilse saattaa kulkeutua niiden mukana. Seuraavassa kohdassa kerrotaan millaisille kotien lemmikeille voidaan olla allergisia ja mitkä lemmikit aiheuttavat helpoiten allergiaa.

Näille kodeissa asuville eläimille voidaan olla allerginen

Ihminen saattaa olla monille eläimille allerginen. Osa niistä asuu kodeissa lemmikkeinä. Kaikki lemmikit eivät aiheuta allergiaa, mutta allergiavapaita koira- ja kissarotuja ei ole, joka on hyvä muistaa, jos on herkkä saamaan allergisia reaktioita. Mutta se ei ole mahdotonta, että on allerginen vain osalle koira- tai kissaroduista. Osa roduista on vähemmän allergisoivia kuin toiset, joten ne voivat sopia lemmikiksi, jos ei saa herkästi allergiaoireita.

Pieneläimet, kuten hamsteri, kani, marsu, rotta tai hiiri voivat myös olla allergian aiheuttajia. Vaikka kyseessä ovat pienikokoiset lemmikit, ei se tarkoita sitä, että allergisoivat koiria ja kissoja vähemmän. Ne voivat aiheuttaa allergiaa jopa helpommin kuin koira ja kissa. Niistä saattaa saada myös pahempia oireita kuin koirista tai kissoista.

Akvaariokalat ovat turvallinen valinta allergiselle, mutta nekään eivät ole aina täysin allergiavapaita. Vaikka kaloille ei voi olla allerginen, saattaa olla allerginen niiden ruualle tai levälle, jota löytyy akvaariosta. Tuollaiset allergiat ovat onneksi todella harvinaisia. Seuraavassa kohdassa kerrotaan mitä oireita voidaan saada eläimistä, joille on allerginen.

Eläinallergia saattaa aiheuttaa tällaista oirehtimista

Eläinallergisen on vaikea välttyä eläinten allergeeneista, koska niitä on joka puolella. Eläinallergia saattaa oirehtia monella yllättävälläkin tavalla. Oireet on hyvä tunnistaa eläinallergian aiheuttamiksi, jotta tietää vältellä paikkoja, jossa voisi olla paljon eläinallergeeneja ja ottaa allergialääkettä, jos joutuu kohtamaan eläimiä, jolle on allerginen.

Nämä ovat eläinallergiasta tulevia oireita:

 • aivastelu
 • allerginen nuha
 • silmätulehdus
 • silmien kutina, punoitus tai luomien turpoaminen
 • astma
 • ihottuma kasvoissa, käsissä, ranteissa tai reisissä

Koska allergiaoireet eivät johdu eläinten karvoista, ei eläimen pesu auta vähentämään allergisia oireita. Ainoa keinoa välttyä oireilta voi olla se, että pysyy kaukana eläimistä, joille on allerginen. Joskus altistuminen allergeeneille saattaa auttaa vähentämään oirehtimista. Myös lääkkeistä saattaa olla apua, joten moni voi saada eläinallergiaan apua lääkärikäynnillä. Allergiasiivouksesta on todella hyvä apu, mutta jos kodissa elelee siivouksen jälkeen edelleenkin allergisoiva lemmikki, oireet palaavat. Seuraavassa kohdassa kerrotaan mitä kohtia asunnoista on siivottava, jotta asunnosta saadaan lemmikkien tuomat allergiat pois.

Nämä kodeissa olevat kohdat voivat sisältää lemmikeistä lähteneitä allergeeneja

Kun on tarkoitus tehdä asuntoon allergiasiivousta, pitää siivota jokainen mahdollinen paikka, josta voi löytyä eläimistä lähteneitä allergeeneja. Siksi perinteinen siivous ei riitä poistamaan niitä kaikkia. Jos et ole varma, että kykenetkö poistamaan kaikkia asuntosi allergeeneja, tilaa kotiisi ammattilainen tekemään allergiasiivous. Lemmikeistä lähteviä allergeeneja löytyy tietysti eniten niistä tiloista, joissa lemmikit eniten oleskelevat eli usein olo- ja makuuhuoneesta.

Lemmikeistä lähteviä allergeeneja saattaa mm. löytyä:

 • sängystä ja petivaatteista
 • matoista
 • pehmoleluista
 • sohvatyynyistä
 • pehmustetuista huonekaluista
 • seinistä
 • lattioista
 • pattereista
 • kaapeista
 • kodin kaikista tasoista

Allergeeneja saattaa löytyä ihan jokaisesta mahdollisesta kohdasta asuntoa. Ammattilainen osaa poistaa niitä paikoista, joka ei tule välttämättä itselle edes mieleen.

Näin siivotaan koti, joissa saadaan allergiaoireita lemmikeistä

Kodista on siivottava kaikki mahdolliset allergeeneja sisältävät paikat, jotta siellä ei saisi tai saisi mahdollisimman vähän allergiaoireita. Jokaisessa kodissa on jonkin verran eläimistä lähteneitä allergeeneja. Niitä löytyy myös kodeista, joissa ei asu lemmikkejä eikä sellaisia ole siellä edes vieraillut. Kun asuntoon tehdään allergiasiivous eläinallergian takia, tehdään siellä nämä kaikki siivoustyöt:

 • pintojen pyyhkiminen: lattiat, tasot, kaapit, seinät ym.
 • kaikkien kodin yläosien pyyhintä
 • keittiössä olevien potkulistojen sekä alasokkelin puhdistus
 • keittiötasojen ja altaiden puhdistus
 • Kylpyhuoneen ja WC-tilan puhdistus
 • lämpöpatterien höyrypuhdistus
 • lattialistojen höyrypesu
 • kaikkien kosketuspintojen puhdistus

Kodin hyvästä ilmanvaihdostakin on huolehdittava, jotta eläinallergiaa esiintyisi mahdollisimman vähän. Huolehdi siitä, että ilmanvaihtokanavat ovat puhtaat. Ilmanpuhdistimen hankintaakin kannattaa miettiä. Se saattaa parantaa eläinallergisen elämää suuresti.

Hanki lemmikkikotiin sopivia asioita ja jätä hankkimatta allergeeneja keräävät asiat

Allergiakotiin kannattaa hankkia vain lyhytnukkaisia mattoja. Sellaisiin eivät pääse allergeenit tarttumaan niin hyvin kuin karvaisiin ja pitkänukkaisiin mattoihin. Allergeenit lähtevät myös helposti irti matoista, jotka ovat lyhytnukkaisia. Kannattaa laittaa ikkunoille myös mahdollisimman vähän verhoja, joihin allergeenit voivat tarttua. Kaikkien muidenkin tekstiilien hankintaa kannattaa miettiä, tarvitseeko niitä sijoittaa asuintiloihin, joissa ne voivat peittyä eläinallergeeneista.

Asunto pitää imuroida ja siivota säännöllisesti myös allergiasiivouksen jälkeen. Kun imuroi asunnon imurilla, jossa on HEPA-suodatin, poistuu asunnon ilmasta pienetkin allergiapartikkelit. Pelkkä imurointi ei pidä allergeeneja poissa, vaan asunnon pinnat ja lattia pitää pestä kostealla liinalla, joka pitää allergeenit kuivapyyhintää paremmin poissa. Petivaatteet pitää pestä tarpeeksi usein ja pestä ne korkeassa lämpötilassa, joka tappaa allergeeneja. Jos asunnossa asuu lemmikki, sen pääsyä makuuhuoneeseen on syytä rajoittaa, jos siitä saa pieniäkin oireita.

Allergiasiivous auttaa suuresti vähentämään eläimistä aiheutuneita allergisia oireita. Kun koti on allergiasiivottu, on sen siisteyttä hyvä ylläpitää, jotta allergeenit eivät pääse lisääntymään siellä suuresti. Allergiasiivous kannattaa tehdä hyvin, jotta kaikki pinnat ovat allergeeneista puhtaita. Allergiasiivouksessa poistetaan eläinten jättämät allergeenit täydellisesti. Se tehdään allergia- ja astmaliiton suositusten mukaan. Moni suomalaisista kärsii turhaan eläinallergiasta kodissa, jossa ei ole tehty kunnollista allergiasiivousta. Ammattilaisen toimesta kaikki puhdistetaan tarkkojen ohjeiden mukaan.