fbpx

Hiiren pissan hajun poistoa erilaisilla keinoilla – estä hiiriä tulemasta rakennuksiin, niin pääset helpoimmalla

hiiren pissahajun poisto

Kukaan ei halua, että kodissa tai vaikka omalla mökillä vilisisi hiirulaisia. Ne voivat olla pirullinen riesa, josta pitää päästä eroon. Ne levittävät tauteja ja tekevät rakennuksiin nakertamalla tuhoja. Ne pääsevät vilahtamaan rakennuksiin todella pienistäkin koloista, joten niiden torjunta on vaikeaa, jos haluaa että niillä ei ole mitään saumaa päästä rakennukseen sisään. Onneksi niitä voidaan estää tulemasta rakennusten sisätiloihin muullakin tavalla kuin peittämällä rakennuksesta kaikki mahdolliset pienetkin kolot.

Yksi hiirten aiheuttama ikävä riesa on niiden pissa. Hiirien pissan haju valtaa rakennuksen, voidaan hajua yrittää poistaa monella eri tavalla. Ensin on hyvä tietää, minne hiiri on voinut pissata. Samalla saattaa löytyä myös sen papanoita. Hiiret pissaavat usein, joten pissaa saattaa löytyä monesta kohdasta rakennusta.

Tässä alla kerrotaan mistä kannattaa etsiä hiirien pissaa ja papanoita, miten niitä kyetään poistamaan ja miten estää hiiriä tekemästä tarpeita rakennuksiin. Lopuksi kerrotaan vielä onko hiirien pissa vaarallista ja millainen haju karkottaa hiiret, jolloin hiiret eivät välttämättä edes tule rakennuksen sisälle.

Minne kaikkialle hiiri on voinut pissata tai jättää muita jälkiään?

Hiirien pissaa ja papanoita löytyy tietysti todennäköisimmin sieltä, missä on sellaisia asioita, joista hiiri pitää. Keittiö on yksi sellainen paikka. Jos rakennus, esimerkiksi kesämökki, on jätetty talven ajaksi tyhjäksi ja sinne on jäänyt hiirille syötävää, ovat sisätiloihin pääsyn saaneet hiiret aika varmasti käyneet siellä ruokailemassa. Samalla hiiret ovat voineet pissata sinne ja jättänee sinne papanoita. Niitä saattaa löytyä jopa astioiden sisältä, joten kannattaa käydä keittiö tarkkaan läpi talven jälkeen, kun aloitetaan taas mökkikautta.

Näin voit etsiä jälkiä siitä, että rakennuksessa on vieraillut hiirulaisia:

 • Etsi jälkiä nakertelujälkiä lattioista ja johdoista.
 • Etsi hiirien papanoita joka paikasta mm. astioiden sisältä.
 • Tarkista huonekalut, onko niitä nakerreltu tai pissattu ja jätetty papanoita.
 • Kuuntele, onko rakennuksessa niitä edelleen rapistelemassa.
 • Etsi rasvaisia jälkiä, joita hiiret jättävät hankaamalla itseään seiniä, lattioita ja jalkalistoja vasten.
 • Katso löytyykö lattioilta pieniä hiirien jalanjälkiä.
 • Etsi hiirien pesiä ja kuolleita hiirulaisia.
 • Haistele, haiseeko rakennuksessa hiirien pissan haju.

Kylmä talvi voi saada hiiret etsimään rakennuksista pesätarvikkeita ja lämmikkeitä. Ne voivat käydä vierailemassa esimerkiksi mökkiin jätettyjen kankaiden vaikkapa lakanoiden ja muiden petivaatteiden seassa. Se tarkoittaa samalla sitä, että niistä saattaa löytyä pissaa ja papanoita. Ne voivat nakertaa kankaisiin reikiä ja tehdä niistä käyttökelvottomia. Jos hiiri on nakerrellut vuodevaatteisiin reikiä ja/tai pissannut niihin, hävitä ne.

Hiirien pissaa ja papanoita saattaa löytyä sieltä täältä rakennusta, jos ne ovat päässeet viettämään siellä koko pitkän talven. Siivo saattaa olla keväällä kamala ja edessä on suuri siivousurakka. Hiiren virtsan haju on yksi asia, joka täytyy saada talosta pois. Seuraavassa kohdassa kerrotaan, kuinka hajusta pääsee eroon otsonaattorin avulla.

Kokeile otsonaattoria hiirien pissan hajun hävittämiseksi

Jos rakennuksessa haisee hiirien virtsa, on ensin syytä selvittää missä pissaa on. Sen jälkeen virtsa pitää saada siivottua tai hävitettyä sieltä pois. Hiirien pissa saattaa haista rakennuksessa vielä senkin jälkeen. Siinä vaiheessa otsonaattorista saa suuren avun. Otsonaattori hävittää rakennuksesta suuren osan hajuista, joita ei halua esimerkiksi mökillään haistella.

otsonointilaite

 

Voit pyytää ammattilaisen avun jo siinä vaiheessa, kun rakennus täytyy siivota hiiren jätöksistä. Silloin kaikki tulee tehtyä varmasti oikealla tavalla eikä tule altistettua itseä esimerkiksi hiiristä lähteville taudeille. Mutta viimeistään siinä vaiheessa, kun tarvitaan otsonointia ja hajunpoistoa, kannattaa ottaa yhteys ammattilaiseen. Heidän avullaan hiirien pissan hajusta pääsee lopullisesti eroon ja rakennuksessa on taas mukava oleskella. Seuraavassa kohdassa kerrotaan millaisilla aineilla hiiren pissan voi rakennuksista poistaa.

Aineet, joilla voi yrittää hävittää hiirien virtsan hajua

Normaalien pesuaineiden käyttö ei välttämättä tehoa hiiren pissan hajujen poistamiseen. Hiiren pissa haisee erittäin voimakkaalle. Se voi muistuttaa ammoniakin hajua ja tuo haju voi olla pahin haitta, joka hiiristä on tullut rakennukselle. Ainakin siitä eroon pääseminen voi olla vaikeampaa kuin esimerkiksi papanoiden poistaminen tai muista hiirien aiheuttamista haitoista selviäminen.

On olemassa monenlaisia aineita, joilla voidaan hävittää vahvan vitsan hajua. Niillä kokeillaan hävittää myös hiirien pissan hajua. Lemmikkiliikkeissä myydään lemmikin pissanhajuja poistavia aineita. Moni on kokeillut hajunpoistoon etikkaa. Muista pesun lisäksi desinfioida paikat, joista löytyy hiiren pissaa. Jos kyseessä on irtaimisto, johon on pissattu ja joka kyetään hävittämään, on hävittäminen ehkä paras keino päästä eroon pissahajusta lopullisesti ja varmasti. Seuraavaksi kerrotaan, millä keinoilla jyrsijät eivät tule rakennuksen sisään.

Voit estää hiiriä pissaamasta rakennukseen eli tulemasta rakennukseen sisälle

On olemassa hajuja, joista hiirulaiset eivät pidä. Niiden avulla voidaan yrittää karkottaa hiiret tai estää niitä kokonaan haluamasta rakennukseen sisään. Sellaisia hajuja ovat esimerkiksi:

 • kuoritut valkosipulinkynnet
 • suopursun oksat
 • piparminttu
 • katajanoksat
 • valkopippurit

Nämä ovat kuitenkin vain kotikonsteja eikä niiden toimivuutta kyetä todistamaan kuin kokeilemalla, tulevatko hiiret rakennukseen sisään, jos siellä haisee jokin yllä olevista asioista. Yksi hajujen lisäksi toimiva karkotuskeino voisi olla ultraäänikarkotin.

Voit tehdä paljon sen eteen, että hiirulaiset eivät pääse rakennuksen sisään tai eivät edes kiinnostu rakennuksesta:

 • Tuki tiheällä verkolla tai teräsvillalla kaikki hiirenmentävät kolot, jotta hiiret eivät pääse sisälle.
 • Pidä rakennus siistinä sekä sisältä että ulkoapäin.
 • Älä jätä rakennuksen lähelle hiirelle suojapaikkoja.
 • Älä myöskään jätä tyhjän rakennuksen sisätiloihin mitään hiiriä kiinnostavia asioita, kuten ruokaa ja pesätarvikkeita.

Onko hiiren virtsa vaarallista?

Kun etsit ja siivoat hiiren aiheuttamia jälkiä, niin muista olla varovainen. Älä koske mihinkään paljain käsin ja olisi parasta pitää kasvojen edessä suojaa, jotta et hengittäisi hiiren jättämiä jätöksiä. Hiirulaiset levittävät bakteereja ja viruksia. Siksi hiiren jätöksiin ei tule koskea eikä hengittää niitä sisään. Kun imuroit hiiren jätöksiä, voivat jätökset leijailla samalla ilmassa ja hengität niitä sisään. Hengityssuojasta on silloin paljon apua.

Vaikka hiiren kusi saattaa aiheuttaa vaaran, niin myös siitä saattaa olla vaaraa, jos hiirulainen on nakertanut asunnossa olevia johtoja. Ne on syytä tarkistaa ennen käyttöönottoa pitkän talven jälkeen, koska nakerrellut johdot ovat suuri tulipaloriski. Hiirulainen saattaa nakerrella myös vesiputkia, joka saattaa aiheuttaa kosteusongelmia. Jos kosteutta pääsee seinien sisään, voivat seinät homehtua. Silloin hiiren pissan haju ei ole ainoa rakennuksessa oleva hajuhaitta. Homeen haistelu on tietysti myös erittäin haitallista ja jopa vaarallista.

Joskus hiiren aiheuttamat tuhot tulevat todella kalliiksi. Kannattaa yrittää tehdä kaikkensa, että hiirulaiset eivät tulisi rakennuksen sisätiloissa tekemään tuhojaan. Jopa hiiren pissan haju koetaan usein suurena ongelmana. Hajusta pääsee kuitenkin eroon. Ammattilaisen avulla se onnistuu kaikista tehokkaimmalla ja varmimmalla tavalla. Voit tilata heidät apuun jo vaikka heti, kun huomaat rakennuksessa olevan hiiriongelma, joka vaatii siivousta ja hajunpoistoa. Hiiren paikka on luonnossa, ei rakennusten sisällä. Tee kaikkesi, että vain ihmiset asuttavat rakennuksesi eivätkä esimerkiksi hiiret pääse sinne sisälle.