fbpx

Kodin allergiasiivous ja allergiariskien kartoitus on syytä tehdä

siivouspalvelut

Ruoka-aineallergioiden lisäksi myös ilmassa voi leijailla jotain, joka voi saada aiheutettua allergisia oireita. Moni joutuu kärsimään keväällä ja kesällä ulkona ollessaan erilaisista allergioista, kuten koivu- ja heinäallergiasta. Sisätiloissakin saattaa olla monia allergiaa aiheuttavia tekijöitä, mutta onneksi sisätiloihin voidaan suorittaa allergiasiivous, joka helpottaa tai vähentää allergiaoireita.

Ennen allergiasiivouksen aloittamista on hyvä kartoittaa allergiariskit. Silloin allergiasiivouksen toteuttaminen onnistuu paremmin, koska tiedetään mitä allergiaa aiheuttavia tekijöitä pitää poistaa. Jotkut allergiaa aiheuttavat asiat vaativat allergiasiivouksen jälkeen säännöllisiä tekoja, kuten imuroimista ja tuuletusta.

Allergiariskien kartoittaminen tarkoittaa esimerkiksi sisäilman tutkimista vaikkapa mahdollisen homeen kannalta. Jos kyseessä on home, joka voi saada aikaan allergisia oireita, on tehtävä paljon muutakin kuin pelkkä allergiasiivous. Se saattaa tarkoittaa jopa suuren remontin tekemistä. Allergiasiivous toimii esimerkiksi lemmikkien aiheuttamien allergeenien poistoon.

Tässä alla kerrottaan mitä allergiasiivous on, mitkä asiat voivat aiheuttaa sisätiloissa allergiaa ja miten allergiasiivous tehdään. Saat tietää myös, miten allergiariskejä kartoitetaan, kuinka iso työ on suorittaa allergiasiivous ja voiko sen suorittaa itse.

Tätä on allergiasiivous, joka auttaa allergisia oireita

Allergiasiivouksen tarkoitus on poistaa sisätiloista allergiaa aiheuttavia allergeeneja. Se ei ole ihan perinteistä siivoamista, vaan se on paljon työläämpää siivoamista kuin esimerkiksi muuttosiivous. Siinä voidaan joutua puhdistamaan paikkoja, jotka ovat vaikeasti puhdistettavissa ja joita ei pitäisi välttämättä puhdistaa lainkaan ilman allergeeneja.

Jotta sisätilassa ei jouduttaisi kärsimään allergisista oireista, on sinne tehtävä perusteellinen siivous. Allergiasiivous sisältää monta siivousvaihetta. Niistä jokainen on tehtävä mahdollisimman tarkkaan, jotta allergiaa aiheuttavat tekijät saadaan sisätilasta varmuudella pois.

Sisätilojen allergiaa aiheuttavat asiat ja kohteet

Sisätiloissa voi tulla allergisia oireita monen syyn takia. Syy saattaa tulla ulkoa tai asunnon sisältä päin. Ulkoa saattaa leijailla sisälle esimerkiksi koivun siitepölyä, joille moni on allerginen. Se on yleisin siitepölyallergia, mutta onneksi se kestää korkeintaan vain muutaman kuukauden noin huhtikuun lopusta kesäkuun puoleenväliin. Jotkut ovat allergisia heinien kukinnoille, jolloin allergiaoireita saa heinäkuussa.

Allergiaoireita voi tulla myös lemmikeistä, jotka ovat oleskelleet asunnossa. Sellaisia ovat esimerkiksi koirat, joiden hilseelle voi olla allerginen. Vaikka osa koiraroduista ei aiheuta kaikille koira-allergisille oireita, voivat herkemmät saada niistäkin oireita. Lemmikkien lisäksi allergiaoireita voi tulla pölystä ja pölypunkeista. Joku saattaa olla allerginen hajusteille, joten allergiasiivous täytyy tehdä hajuttomilla tuotteilla.

Näin allergiariskejä kartoitetaan

Jos ei ole tiedossa mikä sisätilassa oleva aiheuttaa siellä olevalle allergisia oireita, on syytä tehdä allergiariskien kartoitus. Se on syytä tehdä myös silloin, jos on muuttamassa uuteen asuntoon ja herkkä saamaan allergisia oireita. Allergiariskien kartoittaminen tehdään monella eri tavalla.

Ensin pitää tietää mikä asunnossa aiheuttaa tai saattaa olla allergiaa aiheuttavaa. Silloin voidaan joutua käymään lääkärissä tekemässä allergiatestejä. Sillä tavalla saa varmuuden siitä, mille on allerginen ja miten asunto pitää siivota allergian varalta tai sen takia. Sen jälkeen, kun tiedetään mikä aiheuttaa allergiaa, voidaan aloittaa allergiasiivouksen teko, jotta se vähentäisi tai poistaisi allergisia oireita. Seuraavaksi onkin sopiva hetki kertoa, miten allergiasiivous tehdään.

Näin allergiasiivous suoritetaan

Allergiasiivous ei ole perinteistä siivoamista, vaan hyvin perusteellista siivoamista. Sellainen voidaan tehdä vaikkapa asuntoon, johon on muuttamassa uusi asukas, joka on allerginen esimerkiksi asunnon entisen asukkaan lemmikille. Jos on meneillään jokin allergiakausi, saattaa allergiasiivous olla paikallaan. Allergiasiivous voidaan tehdä myös silloin, jos asukas kokee asunnossa paljon allergisia oireita ja se johtuu vaikkapa pölystä, huonosta sisäilmasta tai pölypunkeista.

Oli syy kunnolliselle allergiselle siivoukselle mikä tahansa, pitää siivous sisällään monta vaihetta:

  • Kaappien, tasojen, listojen ym. pintojen pyyhkiminen pölystä.
  • Kylpyhuoneen ja WC:n siivoaminen täydellisesti.
  • Lämpöpatterien puhdistaminen höyrypesulla.
  • Ilmastointikanavien puhdistus.
  • Seinien puhdistaminen.
  • Kaikkien ylhäällä olevien asioiden ja tilojen puhdistaminen.
  • Keittiön puhdistaminen täydellisesti.
  • Myös jääkaappi on syytä puhdistaa sekä sisältä, ulkoa sekä sen sivuilta, alta ja takaa.
  • Lattian pyyhkiminen kostealla liinalla.

Ilmanvaihto on myös tärkeässä osassa, jos asunnosta halutaan tehdä allergiaystävällinen. Kun ollaan varmoja, että ilmastointikanavat ovat puhtaat, on vielä tuuletettava säännöllisesti, että sisäilma pysyy hyvänä.

Kaikki vaikeasti puhdistettavat kohdat on hyvä puhdistaa höyrypuhdistusmenetelmällä. Sillä saadaan puhtaaksi esimerkiksi lämpöpatterien välit. Kunnollinen allergiasiivous tehdään imurilla, jossa on HEPA-suodatin sekä muilla välineillä ja aineilla, jotka ovat allergiaystävällisiä.

Kun siivoaa asuntoa säännöllisesti mm. imuroi, pyyhkii pölyt ja luuttuaa lattiat, saadaan allergiset oireet pysymään minimissä. Mutta jos asunnolle ei ole tehty niitä pitkään aikaan tai on muuttamassa asuntoon, jossa voi olla paljon allergeeneja, kannattaa siivous teettää ammattilaisella. Seuraavassa kohdassa kuitenkin kerrotaan, voiko allergiasiivouksen suorittaa itse.

Voiko kotisiivous suorittaa itse? Kuinka saada koti allergeenivapaaksi itse?

Jos allergeenit on saatavat asunnosta tarkkaan pois, allergiasiivous on syytä teettää ammattilaisen tekemänä. Heillä on siihen oikeat välineet ja menetelmät. Varsinkin siinä tapauksessa, jos asuntoon on muuttamassa uusi asukas ja asunto on siivottava allergeeneista, siivous kannattaa teettää ammattilaisella.

Moni allergiasiivouksen vaihe vaatii laitteita ja välineitä, joita ei jokaisesta kodista löydy. Ammattilainen käyttää puhdistamisessa staattisia kertakäyttöliinoja, joita kuluu siivouksessa helposti satoja kappaleita. Heillä on käytössä myös aine, joka on tarkoitettu juuri allergiasiivoukseen ja joka poistaa hyvin allergiaa aiheuttavat allergeenit. Itsetehty allergiasiivous saattaa tulla oikeita välineitä käyttämällä kalliiksi. Kaikkia allergiasiivouksen välineitä ei käytetä säännöllisesti tai juuri koskaan, joten jokaisen ei kannata hankkia niitä itselle.

Sen jälkeen, kun asuntoon on tehty allergiasiivous, on se hetki, jolloin siivouksesta huolehditaan itse. Jos allergia johtuu muusta kuin lemmikistä eikä asuntoon päästetä lemmikkiä, voivat asunnossa olevat allergeenit lisääntyä. Hyvän siisteyden ylläpito on tärkeää, jotta kukaan ei saa asunnossa allergisia oireita. Pese vuodevaatteet tarpeeksi usein, imuroi, pyyhi pölyt ja tuuleta. Sillä selviät jo pitkälle sen jälkeen, kun asuntoon on tehty täydellinen allergiasiivous.

Allergiasiivouksen avulla voi vähentää allergisia oireita, mutta se ei aina poista niitä kokonaan. Jos kärsii edelleen allergisista oireista, vaikka koti on allergiasiivottu kokonaan, on syytä käydä lääkärissä keskustelemassa mahdollista hoitomenetelmistä. Näin kannattaa toimia, jos oireet ovat vakavia tai niiden kanssa on vaikea elää.

Jos asunnossa on lemmikki, josta saattaa tulla allergisia oireita, mutta joiden kanssa kuitenkin selviää, oireita kyetään helpottamaan ja vähentämään omilla teoilla. Lemmikki kannattaa harjata usein ja kotia kannattaa imuroida säännöllisesti, jolloin allergeenit saadaan pysymään mahdollisimman minimissä. Jos riski allergiaoireisiin on suuri ja kodista pitää tulla allergiaystävällinen nopeasti, työn voi teettää ammattilaisella. Heiltä saa apua erityisesti vaikeiden paikkojen pesuun.

Kunnon allergiasiivous sopii allergiselle, mutta myös kaikille, jotka kärsivät vähänkään allergioista. Kaikissa kodeissa on pölyä ja allergeeneja, jotka aiheuttavat allergiaa. Niistä voivat kärsiä asukkaat itse tai asunnossa vierailevat läheiset ja ystävät. Jos aikoo järjestää kodissaan juhlat, on hyvä siivota koti hyvin, ettei kukaan vieraista saisi allergisia oireita. Tällöin voisi olla paikallaan allergiasiivous, joka tapahtuu ammattilaisen toimesta nopeasti ja koti on varmasti puhdas ja huolellisesti puhdistettu allergeeneista. Allergiaa aiheuttava ongelma on tällöin mahdollisimman pieni.