fbpx

Desinfiointisiivouksen vaikutus hajuihin ja homeeseen

Allergiasiivouksen ja perinteisen siivouksen ero on suuri

Kun sisätiloissa haisee tai on hometta, siihen auttaa suuresti, kun sinne tekee desinfioinnin. Se miten hyvin se tehoaa näihin haju tai homeongelmiin, riippuu siitä kuinka suuresta ongelmasta on kyse. Homeen kohdalla saattaa olla kyse erilaisista homelaaduista, jolloin desinfiointi tehoaa niihin eri tavoilla. Hajuista pääsee eroon parhaiten, kun tekee perusteellisen siivouksen ja desinfioinnin sekä huolehtii tilan ilmanvaihdosta. Homeen kohdalla joutuu tekemään paljon muutakin. Se voi tarkoittaa jopa suuren remontin tekoa, mutta siinäkään ei pidä unohtaa desinfioinnin tärkeyttä, joka pitää suorittaa oikeassa vaiheessa.

Home ja hajut ovat usein niin suuria ongelmia, että niistä eroon pääseminen on vaikeaa ja vie paljon aikaa. Apuun kannattaa pyytää ammattilainen. Heidän avullaan pääsee eroon hajuista ja he osaava suorittaa desinfioinnin siten, että siitä on oikeasti apua. Tässä alla kerrotaan kuinka paljon ja miten desinfioinnista saa apua hajuihin sekä homeeseen. Samalla kerrotaan myös miksi juuri desinfioinnilla saa poistettua hyvin hajuja ja onko se aina toimiva keino päästä hajuista eroon. Saat tietää myös mitä haittoja desinfiointiin saattaa liittyä. Se saattaa nimittäin sisältää monenlaisia riskejä, joista olisi syytä tietää ennen desinfioinnin aloittamista.

Tästä syystä desinfiointisiivous poistaa hajuja

Ennen desinfiointia pitää puhdistaa paikat näkyvästä liasta. Muuten desinfiointisiivous saattaa olla täysin turhaa, koska sen tarkoitus ei ole poistaa näkyvää likaa. Siinä vaiheessa, kun pinnat ja muut paikat näyttävät jo puhtailta, mutta sisätiloissa edelleen haisee, on desinfioinnin vuoro. Sen avulla hajuista pääsee ehkä lopullisesti eroon ja sille on hyvä syy. Samalla kun desinfioi, on huolehdittava, että tilassa on hyvä ilmanvaihto. Desinfiointiaineen haistelu ei nimittäin ole terveellistä. Hyvä ilmanvaihto auttaa myös poistamaan hajuja. Siksi ennen desinfiointia pitää tarkistaa, että ilmanvaihto toimii kunnolla. Tuulettaa voidaan ennen ja jälkeen sekä desinfioinnin aikana.

Desinfiointisiivous vähentää ja poistaa hajuja, koska se tappaa bakteereita, homeitiöitä ja muita mikro-organismeja, joista lähtee pahaa hajua. Se ei kuitenkaan ratkaise aina sitä ongelmaa, josta haju johtuu. Ennen sen tekoa pitää selvittää hajun syy ja tehdä sille kaikkensa. Desinfiointivaihe tulee vasta lopuksi, kun hajuongelmaa on korjattu. Se on vain yksi osa hajunpoistoa. Varsinkin homeen kohdalla se on vain pieni osa ongelmanratkaisua. Seuraavaksi kerrotaankin, mitä tehdä, jos haju johtuu homeesta.

Kun haju johtuu homeesta, toimitaan näin

Jos pahan hajun todetaan johtuvan homeesta, on se huono uutinen. Silloin pelkkä siivoaminen ja desinfiointi ei usein riitä, vaan pitää tehdä paljon muutakin. Homeen taustalta saattaakin löytyä kosteusvaurio, joka pitää korjata. Se voi tulla kalliiksi ja sen tekoon tarvitaan ammattilaisen apua. Homeisessa tilassa oleskelu saattaa olla erittäin vaarallista, joten on aina syytä pyytää ammattilainen arviomaan, että millaisesta homeesta on kyse.

Ennen kuin tilaa pääsee desinfioimaan, voi siellä joutua tekemään purkutöitä. Lattia on voinut kastua ja homehtua tai seinät. Irtaimisto saattaa olla pilalla, joten ne pitää hävittää. Kun home on poistettu mahdollisimman hyvin ja sen syy korjattu, pitää tila siivota. Siellä voi nimittäin haista edelleenkin homeelle. Siivouksen yhteydessä homeenhaju vähenee. Kun vielä desinfioi paikat, sen avulla saadaan homeitiöt tapettua ja haju vähenee entisestään.

Desinfioinnin avulla voi myös rajoittaa homeenkasvua. Siksi desinfiointia kannattaa tehdä myös siinä vaiheessa, kun homeenpoisto ja sen syyn korjaaminen on menossa. Se auttaa ainakin siihen, että hometta ei synny enää kovassa tahdissa lisää. Se ei kuitenkaan poista ongelmaa eikä sen syitä, mutta siitä on apua alkuvaiheestakin lähtien. Desinfiointisiivous ei ole aina hyvä asia, josta lisää seuraavassa kohdassa.

Desinfiointiin liittyy myös haittoja ja riskejä

Desinfiointiaineiden käyttö ei ole täysin riskitöntä. Sen käytöstä voi olla myös haittoja, joista olisi jokaisen syytä tietää ennen desinfioinnin suorittamista. Desinfiointiaineet voivat olla myrkyllisiä ihmisille sekä eläimille. Siksi niitä pitäisi käyttää varoen, että niitä ei roiskuisi päälle esimerkiksi silmiin, josta voi koitua silmille suurta vauriota. Jokainen varmasti tietää, että niitä ei pidä mennä juomaan, mutta pelkkä haistaminenkin voi olla haitallista. Siksi paikan, jossa suorittaa desinfiointia, ilmankierrosta huolehtiminen on tärkeää.

Desinfiointiin tarkoitettuja aineita pitää käyttää ohjeiden ja turvallisuusmääräysten mukaisesti. Niistä voi jäädä myös pinnoille jäämiä, jotka voivat aiheuttaa hajuhaittoja. Silloin desinfioinnin käyttö hajuhaittojen poistamiseksi ei auta. Osa saattaa saada näistä aineista allergisia reaktioita esimerkiksi koskemalla pintoja, joihin on jäänyt jäämiä. Myös pelkästään aineiden hajut saattavat aiheuttaa oireita esimerkiksi päänsärkyä tai silmäoireita. Jos haluaa välttyä oireilta, ei desinfiointia kannata mennä itse tekemään. Ammattilainen osaa suorittaa sen oikein käyttäen asianmukaisia suojauksia. Seuraavassa kohdassa kerrotaan vielä mitä kaikkea pitää osata ottaa huomioon, kun käyttää hajunpoistossa desinfiointia.

Mitä kaikkea pitää huomioida, kun käyttää hajunpoistossa desinfiointia?

Kuten edellisessä kohdassa kerrottiin, ammattilaiset osaavat suorittaa desinfioinnin turvallisella tavalla. He tietävät millaisia suojavarusteita mikäkin desinfiointiaine vaatii ja mitä muita turvaohjeita pitää huomioida, kun käyttää desinfiointia hajunpoistossa. Heiltä löytyy mm. tarvittavat hengityssuojaimet. Kun ammattilainen tekee desinfioinnin, he käyttävät jokaiselle pinnalla pinnalle sopivaa desinfiointiainetta. Silloin niihin käytetään jokaiselle pinnalle sopivaa tuotetta, jolloin ne eivät mene desinfioinnista pilalle eikä niihin jää jäämiä, joista voisi olla haittaa.

Vaikka desinfioinnin jälkeen ei saisi enää allergisia oireita, voi niiden käytön jälkeen jäädä ilman hetken ajaksi voimakkaita hajuja. Niiden haistelu voi tuntua epämiellyttävältä, joten paikalta kannattaa pysyä pois sen ajan, kunnes haju on pois. Samalla nekin hajut ovat voineet lähteä, joiden takia desinfiointi on tehty. Onneksi desinfiointiaineen haju haihtuu nopeasti. Jos kuitenkin on käytetty voimakkaita kemikaaleja, haju voi leijailla ilmassa aika pitkään. Tästä syystä desinfioinnin kohteena olevan tilan ilmanvaihdosta huolehtiminen on tärkeää.

Yhteenvetona kuinka desinfiointi vaikuttaa hajuihin ja homeeseen

Desinfioinnista on yleensä suurta apua hajuongelmiin ja homeenpoistoon. Mutta se miten hyvin se toimii, riippuu monista tekijöistä. Pitää osata käyttää oikeanlaisia desinfiointiaineita. Myös ajalla, jonka aineen antaa vaikuttaa, on merkitystä. Jos aineen ei anna vaikuttaa tarpeeksi pitkään tai se ei ole tarpeeksi vahvaa, eivät hajuja aiheuttavat asiat, esimerkiksi bakteerit, välttämättä kuole.

Jos hajunlähde johtuu homeesta, haju palaa takaisin, jos hometta ja sen aiheuttamaan syytä ei ole korjattu. Hajusta saattaa päästä desinfioinnin avulla hetkeksi eroon, mutta kun hometta kasvaa uudelleen, on edessä taas sama ongelma kuin ennen desinfiointia.

Desinfioinnilla saa poistettua monenlaisia ikäviä hajuja. Sillä ei kuitenkaan saa pois kaikkia epäpuhtauksia tai allergeeneja, jotka aiheuttavat hajuhaittoja tai terveysongelmia. Desinfiointi pitää osata suorittaa oikein, jotta se poistaa hajuja eikä siitä koidu kenellekään terveyshaittoja. Siksi sen teko on usein syytä jättää ammattilaisen tekemäksi. Optimasiivoukselta löytyy siihen tarvittavaa tietoa ja taitoa sekä välineet, joilla se tulee tehtyä oikein, jotta hajuista päästään oikeasti eroon. Joskus hajunpoistoon kannattaa käyttää muita keinoja kuin desinfiointi. Yksi sellainen on otsonointi, jonka avulla saadaan poistettua monenlaisia ikäviä sisätiloissa leijailevia hajuja.