fbpx

Kalmasiivouksen tehtävät ja työvaiheet – Muista ettei sinun ole pakko mennä asuntoon lainkaan itse

Kalmavahinko3

Kun asunnossa kuolee ihminen, on sinne tehtävä kalmasiivous. Se voi olla todella tunteellinen prosessi, jossa pitää ottaa tunteiden lisäksi huomioon monta muutakin asiaa. Moni ei kykene siivoamaan asuntoa itse, jos sinne on kuollut esimerkiksi joku läheinen tai ylipäätänsä asunnossa on jälkiä kuolleesta ihmisestä. Onneksi tehtävän voi hoitaa ammattilainen, jonka voi pyytää apuun. Yrityksen kautta saat hoidettua asian nopeasti ja varmasti oikealla tavalla. Voit käyttää heitä apunasi koko prosessin aikana.

Asuntoon ei ole pakko mennä itse ollenkaan, jos se tuntuu liian raskaalta. Siellä voi kuitenkin olla sellaisia henkilökohtaisia tavaroita, joita pitää hakea sieltä pois. Tässä alla on ohjeet siihenkin, miten henkilökohtaisia tavaroita voi käydä parhaiten läpi. Samalla kerrotaan mitä tehtäviä kalmasiivous käsittää ja miten sen työvaiheet etenevät. Saat tietää myös, miten saat tilattua asuntoon ammattilaisen tekemään kalmasiivouksen.

Mitä kalmasiivouksella tarkoitetaan?

Kalmasiivousta tehdään asuntoon, jossa on joku kuollut. Kuolin tapoja voi olla tietysti monia erilaisia ja osa niistä on voinut saada asuntoon aikaan vahinkoja. Kalmasiivouksen tehtävät voivat käsittää siivouksen lisäksi myös rakenteiden vahinkosaneerausta. Siivoaminen tehdään tietyssä järjestyksessä, joka sisältää esimerkiksi hajujen ja tahrojen poistoa.

Kuolema aiheuttaa asuntoon usein vahinkoja ja varsinkin silloin, jos kuollut on ollut asunnossa kuolleena pitkään. Kalmasiivous ja vahinkosaneeraus auttavat myös torjumaan lisävahinkoja asuntoon. Seuraavassa kohdassa kerrotaan siitä, miten valmistautua kalmasiivouksen tekemiseen, jos siihen osallistuu osittain myös itse.

Näin valmistat ensin itsesi kalmasiivoukseen

Jos haluat olla itse mukana kalmasiivouksessa, valmistaudu siihen henkisesti hyvin. Prosessi voi olla erittäin tunteellinen, varsinkin jos asunnossa on kuollut sinulle läheinen ihminen. Asian kanssa ei ole pakko kiirehtiä eikä kannatakaan. Jos asuntoon ei ole heti muuttamassa uutta asukasta, anna itsellesi tarpeeksi aikaa valmistautua prosessiin. Käsittele ensin tunteitasi, sure ja mene asuntoon vasta sitten, kun olet siihen oikeasti valmis.

Ensikäynnille asunnolla voi pyytää mukaan myös huoltoyhtiön työntekijää tai isännöitsijää. Asunnolle voi mennä myös yhdessä perunkirjoitustoimiston edustajan kanssa. Tärkeintä on ettei asuntoon mene ilman etukäteisvalmisteluja ja esimerkiksi jonkinlaisessa shokkitilassa.

Voit pyytä apua myös esimerkiksi mielenterveyspalveluista, jos et itse selviä asiasta henkisesti. Myös perheeltä ja läheisiltä ihmisiltä saatu tuki on tärkeää. Älä tee asioita yksin, jos sinulla on saatavilla tukea. Anna heidän auttaa tuon vaikean prosessin aikana eli jo ennen sen aloittamista ja sen aikana. Ja muista, että voit antaa ammattilaisen hoitaa kalmasiivouksen myös kokonaan.

Nämä kaikki asiat on tehtävä kalmasiivouksessa

Jotta asuntoon, jossa joku kuollut, voisi muuttaa jossakin vaiheessa uusi asukas, on sinne tehtävä kalmasiivous. Se sisältää monta eri vaihetta ja monta asiaa, jotka pitää huomioida. Hygienia-asia on muun muassa yksi tärkeä asia, joka pitää huomioida. Ennen asuntoon menemistä on varustauduttava hyvin, jotta mm. hygienia-asiat hoituisivat hyvin.

Asunnossa voi olla tahroja ja jälkiä, jotka pitää puhdistaa. Siellä on myös paljon tavaroita, jotka pitää saada sieltä pois, jos asuntoon on muuttamassa uudet asukkaat. Siivoaminen on myös helpompaa, jos asuntoa saadaan tyhjemmäksi. Henkilökohtaisten tavaroiden läpikäyminen on helpompaa, jos niitä käy asianomainen läpi.

Muista kunnioittaa vainajaa, kun käyt hänen tavaroitaan läpi. Kysy kaikilta vainajan omaisilta mitä he haluavat tehdä vainajan tavaroille ja mitä he haluavat ottaa itselle esimerkiksi muistoksi. Älä hävitä mitään tai anna mitään pois ennen kuin kaikki omaiset ovat päässeet katsomaan mitä he haluavat ottaa itselle. Se voi olla suuri virhe, jos menet hävittämään asunnosta jotain jollekin toiselle tärkeää.

Asunnon ensikäynnillä on hyvä ottaa mukaan vainajan posteja ja asiapapereita, sekä tiedot sanomalehdistä ja aikakausilehdistä, jotta näiden sopimukset pääsevät päättämään ripeästi. Posteissa on usein miten tärkeitä laskuja, joidenka selvittäminen on tärkeää perunkirjoituksen vuoksi.

Asunnoissa on paljon myös jätteitä ja kierrätyskelpoista tavaraa. Voit selvittää jo ennen asuntoon menoa, miten jätteet ja kierrätyskelpoiset asiat lajitellaan. Ammattilainen osaa tehdä sen myös puolestasi, jossa säästät aikaa. Sen jälkeen, kun asunto on siivottu, voidaan tehdä vahinkoraportti, jossa kerrotaan vahingon laajuudesta jatkotoimenpidetarpeista sekä kustannusarvioista.

Seuraavassa kohdassa kerrotaan missä järjestyksessä ja tarkemmin, miten kalmasiivouksen vaiheet tehdään.

Näin kalmasiivouksen työvaiheet etenevät

Ennen asuntoon menoa on suojauduttava hyvin, jos vainajasta on esimerkiksi jäänyt sinne jälkiä, jotka pitää puhdistaa. Laita käteesi suojakäsineet ja ota mukaan myös desinfiointiainetta. Pese kätesi hyvin ennen asuntoon menoa ja myös sen jälkeen, kun olet poistumassa asunnosta. Voit käyttää myös suojapukua, jos haluat suojata itsesi paremmin.

Kun saavut asuntoon, huolehdi että siellä kiertää ilma hyvin. Avaa ikkunoita tai katso, että ilmanvaihto toimii hyvin. Ihan ensin kannattaa käydä katsomassa, onko asunnossa jätteitä, jotka voivat haista. Niitä löytyy usein vain keittiöstä. Vie haisevat roskat roskiin ja biojätteet pois. Jos asunnossa olevaa pahaa hajua ei meinaa millään saada pois, hajut saa pois asunnosta esimerkiksi otsonaattorin avulla.

Jos asunnossa on biologisia jätteitä, kuten verta tai muita ruumiineritteitä, ne pitää poistaa sieltä oikealla tavalla. Tässä vaiheessa moni haluaa, että sen tekee ammattilainen, koska sellaisten siivoaminen voi olla henkisesti raskasta ja vaikeaa. Tuollaisten tahrojen ja läikkien poistamiseen pitää käyttää lopuksi desinfiointiainetta, jotta niistä ei jää asuntoon bakteereja. Hävitä lopuksi kaikki puhdistamiseen käytetyt tuotteet ja tee se asianmukaisella tavalla.

On huomioitavaa, että kalma muodostuu jo noin kolmenvuorokauden kuluttua kuolemasta ja laaja kalmavahinko 10pv-15pv:n välillä. Tällöin puhdistusmenetelmänä on käytettävä koneellista kuorintaa, koska ainekset ovat niin tiukassa, ettei niitä saa pois millään puhdistusaineilla.

Kun eritteet on pesty, on hyvä hetki alkaa käymään läpi asunnossa olevia tavaroita ja muuta omaisuutta. Nekin on syytä puhdistaa ensin, jos se on mahdollista ja ne kestävät puhdistamista. Pese myös huonekalut esimerkiksi kaapit. Muista pestä ne joka puolelta. Vaikka huonekalut ja tavarat eivät jäisi asuntoon, on ne syytä puhdistaa ennen kuin ne viedään asunnosta ulos.

Tässä vaiheessa käydään läpi asunnossa olevaa omaisuutta ja asunto on siivottu eritteistä ja on puhdas, voidaan sinne kutsua vainajan muita läheisiä. Hekin saattavat haluta katsoa mitä he haluavat ottaa asunnosta vainajasta muistoksi. Jos asunnossa on jotain arvokasta, ei sitä pidä mennä ottamaan itselle ennen kuin on keskusteltu kaikkien perijöiden kanssa.

kalmasiivous tavaran pakkaaminen

 

Mistä voi tilata siivouksen asuntoon, jossa on joku kuollut?

Asuntoon, jossa on joku kuollut, ei monikaan halua mennä. Varsinkin siinä vaiheessa, kun asunnossa on vielä jälkiä vainajasta, sinne eivät herkemmän kykene menemään. Onneksi asuntoon voi kutsua ammattilaisen tekemään kalmasiivouksen. Se voi säästää sinua henkisesti, mutta säästää myös aikaasi. Kalmasiivouksessa voi kulua paljon aikaa, jos sen tekee itse. Sen tekeminen voi myös tuntua liian vaikealta.

Ammattilaisen voi kutsua apuun heti alussa ennen kuin itse haluaa käydä asunnossa ollenkaan. Siinä vaiheessa, kun asunto on puhdas eikä siellä ole pahoja hajuja, sinne on helpompi mennä. Moni haluaa sen tehdä, jotta pääsee käymään läpi vainajan henkilökohtaisia tavaroita ja papereita.

Jos asunto sijaitsee esimerkiksi paikoissa Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku tai Tampere, voit ottaa yhteyttä Optimasiivous kalmasiivouspäivystykseen, joka on luotettava ja käytettävissä viikon jokaisena päivänä kellon ympäri. Jos et itse asu mainituilla paikkakunnilla tai asut jopa ulkomailla, voit tilata kalmasiivouksen silti myös heiltä. Sinun ei ole pakko saapua itse lainkaan paikalle esimerkiksi luovuttamaan avaimia.

Optiman erityisvahvuutena on osaaminen kalma ja rikospaikkakohteiden puhdistustoimissa, vahinkoarvioinnissa ja vahinkosaneerauksissa. Optima suorittaa kohteisiin myös laajoja saneeraustoimia, asunnon tyhjennyspalvelut ja tupakoituihin kuolin asuntoihin myös tupakkapesut ja tupakkasaneeraukset.

Kalmasiivoukseen erikoistuneet yritykset ovat suurena apuna, kun pitää siivota asuintila, jossa on ollut kuollut ihminen. Jos haluat toteuttaa siivouksen ammattitaidolla, ota yhteys suoraan yritykseen, joka tarjoaa kalmasiivousta. He tekevät sen tehokkaasti ja turvallisesti. Heillä on siihen kaikki tarvittavat välineet, joita sinun ei tarvitse itse hankkia. Heidän ansiosta tilojen käyttö on taas mahdollista uusille asukkaille. Kun teetät kaiken työn heillä, pääset itse paljon helpommalla.

Huomio palveluntuottajan valinnassa seuraavat kriteerit

Toiminta-alue, palvelun toimittamisen vasteaika, luotettavuus ja ammattitaito sekä onko palveluntuottaja vahinkoalan auktorisoitu toimija vai ei.

Onko palvelusta saatavilla kattava raportti, joka on myös vakuutusyhtiöiden hyväksymä ja millaisen maksuajan palveluntuottaja antaa kuolinpesälle. Osa palveluntuottajista veloittavat tehdyn työn suoraan tilaajalta hyvin lyhyellä maksuajalla. Osa mahdollistaa maksusopimuksen tekemisen kuolinpesän kanssa ja maksusopimusajan joka mahdollista laskujen maksun perunkirjoitusten yhteydessä.